mandag 1. februar 2010

Snart påske? Harlan Coben: Hold tett

Vi går inn i årets store krimperiode. Frem mot påske er det fokus på krim i alle kanaler. Avisene lager oversikter over de beste krimene. Terningene triller og krimelskende nordmenn følger spent med.
På forlaget blir selvsagt oppgaven å prøve å forutsi hva som skal falle i smak i år? På denne tiden av året er det et populært samtaleemne.

Jeg har allerede lest det som jeg tror kan bli vårens store krim: Hypnotisøren. Nok om den. Dere har allerede fått med dere at jeg syns den er veldig god. Men det er jo andre store utgivelser innen genren også. Jeg er akkurat ferdig med Harlan Cobens nye bok Hold tett.

Harlan Coben betyr som regel en real amerikansk page-turner. Det er det man får denne gangen også, men med en litt mer moderne vri. Coben har velfortjent mange norske fans og slår godt an med sin litt småmacho thrillerstil.

Coben ynder å la folk forsvinne. Enten så forsvant de for lenge siden, noe som har gitt traumer for hovedpersonen vi følger i nåtid. Eller så forsvinner folk i nåtid, kanskje som et reultat av noe som skjedde for lenge siden.

I Hold tett er det slik at Coben holder seg i nåtid hele tiden - noe som ikke er så dumt! Men det er selvsagt noen som forsvinner. Denne gangen er det 16 år gamle Adam Baye som blir borte. Adam har i senere tid endret seg fra å være en sportsinteressert kjekk ung mann, til å bli en sortkledd emo-kid med en heller negativ innstilling til livet. At en av hans beste venner akkurat har tatt sitt eget liv, gjør ikke stemningen bedre. Ikke så lett for lege-far og advokat-mor å forstå hvordan livet arter seg for sønnen. Og han er ikke særlig villig til å slippe dem til. Hva er det som egentlig foregår i livet hans? I et forsøk på å finne svar på dette så bestemmer de seg for å overvåke sønnens datamaskin.

De følger med på hans kontakt med vennene på e-post og chat. Det meste virker normalt frem til han plutselig får en beskjed på chat: Hold tett, så går alt bra! Og så forsvinner Adam.
Far Mike følger sporene til Bronx og ender selvsagt i trøbbel i massevis i sin søken etter sønnen. Mor Tia virker litt mer vimsete der hun sliter med spørsmålet om hun skal være yrkesaktiv karrierekvinne eller egentlig burde fokusere på familien.
 Ungdomsrevolt blandet med subkulturer og livet i internetts sosiale medier og spillsamfunn er vinklingen som leder inn i thrilleren. Ungdommer har i alle tider gjort ting som deres foreldre ikke har visst noe om. Spørsmålet her er: Bør de få lov til det? Det handler om alle foreldres store skrekk - at noe skal skje med barna våre!
I tillegg finner politiet en drept kvinne i byens horestrøk. Fjeset hennes er maltraktert til det uigjenkjennelige. Men er hun virkelig prostituert? Hvem er hun?

Det er drivende og spennende og ikke minst er det tidsaktuelt! Jeg lot meg rive med og har ligget våken litt for lenge noen netter nå. Det ligger i page-turnerens natur. Hvert kapitel avsluttes med at noe helt nytt og spennende skjer. Man må lese videre!

Liker man Harlan Cobens tidligere bøker, så blir man ikke skuffet denne gangen heller.


1 kommentar:

  1. Jeg er halveis i boka,og stoooorkoser meg!Som du skriver:man MÅ lese videre!Har lest flere bøker av Harlan før.Elsker måten han skriver på,og fanger min interesse fra første stund!
    Anbefales til alle:))
    Hege

    SvarSlett