tirsdag 2. februar 2010

Michael Nyqvist: Når barnet har lagt seg

Jeg har akkurat vært på lanseringen av Michael Nyqvists bok Når barnet har lagt seg. Det var et flott arrangement hvor Nyqvist samtalte med intervjuer Vibeke Nilsen rundt temaer fra boka. Personlig likte jeg aller best når forfatteren selv leste passasjer fra boka. Han hadde satt sammen et godt utvalg tekst fra boka, og delene han hadde valgt satte en god stemning for samtalen.

Jeg har allerede omtalt boka her. Som jeg tidligere har skrevet så er Når barnet har lagt seg en bok som jeg likte svært godt når jeg leste den. Det er vart og intenst om det eksistensielle. Hva er et liv? Hva er identitet? Hvordan kan fraværet av biologisk familie prege deg?

Jeg møtte selv min biologiske far første gang når jeg var 10 år. Jeg husker det fortsatt i detalj. Det første møtet. Gjenkjennelsen i en person man aldri har møtt før. At det ikke er slik for alle er helt klart. Men for min del var det uhyre sterkt å få den kontakten med min far.
Det er et poeng at jeg i utgangspunktet ikke hadde noe savn etter ham. Jeg reagerte med sinne over å bli sendt for å møte ham. Men idet han kom ut av bilen, så var sinnet mitt vekk.
Søken etter identitet er noe som jeg kan relatere til. Selv om jeg alltid har kjent min mor og mine søsken på den siden, så gjorde det noe med meg å også kjenne den andre delen av "meg". Slik trenger det ikke å være med alle i den type situasjon. Men det gjorde nok sitt til at boka gikk inn på meg ekstra mye.

Samtalen mellom Nyqvist og Nilsen gikk aldri i dybden. Selvsagt ikke. Et rom fullt av mennesker er kanskje ikke settingen for å røre ved de aller mest følsomme delene av en oppvekst? Men Michael Nyqvist er en karismatisk mann. Det er lett å lytte til ham en drøy time. Og absolutt verdt det.

Om jeg fikk hilst på forfatteren? Jeg sto selvsagt "starstruck" i et hjørne og latet som ingenting. Som vanlig.

3 kommentarer:

  1. Ååå Bokdama, dette var et fint innlegg! Jeg visste forøvrig ikke at Nyqvist har skrevet bok.

    SvarSlett
  2. Ja dette var et kjempefint innlegg :) Fikk også veldig lyst til å lese boka. Nykvist er jo en meget karismatisk mann, og jeg har digga ham lenge. Han er litt sånn motsetninger i samme mann: både vakker og stygg, hard og myk, snill og barsk.

    SvarSlett
  3. I dag var han på Radio i programmet "Sånn er livet" og der fikk intervjueren tak i noe av det essentielle og forferdelig triste i historien. Michael har vokst på dette og den styrken og viten om mennesker har han kunnet bruke i sitt arbeid som skuespiller. Jeg skal få tak i boka, for den angår også meg. Man trenger gode eksempler og beretninger om folk i samme båt for å mestre sitt liv. Takk for alle bøker som hjelper til slik.

    SvarSlett