lørdag 20. februar 2010

Matthew Kneale: When we were Romans

When we were Romans blir fortalt med stemmen til ni år gamle Lawrence. Han bor i et lite hus sammen med mor Hannah og lillesøster Jemima. Han er som niåringer flest. Opptatt av TV-programmer, lekene sine og hamsteren sin. Han blir lett oppslukt av fakta fra historien og populærvitenskap. Han har mange tanker rundt hvor universet ender og hva som egentlig befinner seg i midten av galaksen vår.

Men da barnas far kommer ned fra Skottland og begynner å forfølge den lille familien, kommer barnas mor på ideen å reise til Roma. I Roma har hun hatt sin lykkeligste tid som ung og hun forestiller seg at det vil være fint for henne og barna å dra dit for å komme unna barnas far. Impulsivt pakkes bilen og familien drar avsted.

For barna virker det som et skikkelig eventyr å reise avsted i bilen med alt pikk pakk. Lawrence skildrer turen og Roma med barnslig begeistring og et observant øye. Forfatteren greier virkelig å levdendegjøre personen Lawrence med hans veslevoksne språk, enkle stavefeil og plutselige fokusskifter. Stilen minner om Mark Haddons: The Curious Incident of the Dog in the Night-time og på samme måte som i den blir man trukket inn i verdenen til Lawrence og ser ting på hans måte.

Etterhvert skjønner man at alt ikke er som det skal med mor Hannah. Hennes bilde av mennesker og virkeligheten påvirker Lawrence i stor grad, og det er deler av boka som en nesten thriller-aktige. Det overordnede temaet i boka blir på denne måten hvordan det påvirker et barn å ha en forelder som sliter psykisk. Et barn godtar enormt mye fra foreldrene sine og er utrolig sårbar i forhold til overbevisning fra voksne.

Jeg likte boka godt og fikk mye sympati for denne lille familien. En mors kjærlighet, hardt angrepet av et psyke som ikke samarbeider, er sterke saker. Det er en heftig tematikk som gjennomføres overbevisende. Måten boka er lagt opp på er også gjennomført og spennende og jeg syns det fungerer. Ekstra pluss for et veldig flott bokomslag med gjennomhullet smussomslag og trykk på selve boka - liker!

1 kommentar:

  1. Dette hørtes ut som en god bok! Mon tro om jeg ikke må legge den til på leselista mi.

    SvarSlett