onsdag 24. februar 2010

Bokomslag. Følelsesladet.

Jeg vet ikke hvor mange bøker jeg har kjøpt på impuls, bare på grunn av et omslag som fristet meg. Det er mange, så mye vet jeg. Det er det lille ekstra som får meg til å plukke opp boka i et hav av mange.

Bokomslag er det som skal til for å gi litteraturen en passende inngang, en ramme til fortellingen. Det er også små kunstverk i seg selv! Tenk den kreativiteten som må til for å finne på noe nytt og spenstig, lekkert og fristende til hver eneste ny bok som utkommer.

Stor var min begeistring da jeg fant siden The Book Cover Archive. Her kan man fråtse i små kunstverk, laget ene og alene for å pryde litteraturen. Så kult!
Noen favoritter, basert kun på omslag:Jeg merker meg at jeg har en tendens til å like relativt grafiske omslag. Men omslag med innslag av rødt er også påfallende. Kombinasjonen av nytt/gammelt er også tilstede. Noen omslag liker jeg fordi de er tøffe. Andre for det kunstneriske. Og andre igjen fordi det er pirrende, noe skjer.

Akkurat nå er jeg vilt begeistret for omslaget på Lars Kepler: Hypnotisøren. Rett og slett fordi boka er uhyre skummel, og omslaget bygger opp til en særdeles ubehagelig stemning.

Det skjer noe med meg når jeg finner en bok med et flott utseende. Jeg får et sterkere ønske om å eie den. Jeg liker tanken på hvordan den vil se ut i (etterhvert) bokhyllen min.

Ta en titt på The Book Cover Archive selv, og se om det er noen som tenner bokgnisten hos deg!

3 kommentarer:

 1. Apropos dette, hvis du har noen tips om hvordan man går frem for å komme nærmere drømmen om å designe omslag, må du veldig gjerne blogge litt om det!

  SvarSlett
 2. Da vil jeg anbefale deg å følge bloggen til Elisabeth: http://elisabethsblog.blogspot.com/
  Hun er nemlig en fullblods og veldig flink bokdesigner!
  Jeg for min del er bare en nesegrus beundrer av kreative mennesker.

  SvarSlett
 3. Åh, for en skatt du har funnet! Jeg lar meg veldig lett påvirke av fine omslag, og hvis en bok har flere ulike omslag blir jeg bitt av valgets kval

  SvarSlett