lørdag 27. februar 2010

Belinda Starling: Bokbindersken

Jeg elsker bøker som er lagt til Victoriansk England og spesielt London. Bøker av forfatteren Sarah Waters (Tipping the velvet, Fingersmith) og Michel Fabers Rosenrød og Liljehvit er gode eksempler på bøker som omhandler perioden. Av en eller annen grunn har det også blitt slik at moderne bøker lagt til perioden ofte har et erotisk tilsnitt. Jeg liker det også.

Det er litt vittig, med tanke på at moral og vitenskap sto i høysetet i perioden, og det ble slått hardt ned på alt som ble sett på som usømmelig. Kanskje det er det som gjør det så pirrende, at det oppleves som veldig hemmelig og forbudt?
Merk hvordan omslagsdesignerne for bøkene har valgt mye den samme symbolikken. Det er mange åpenbare koblinger tilstede. Med tanke på at tiden som sådan var ganske dyster for folk flest, så er det interessant at det er helt andre ting enn det Dickenske som opptar mange i dag.

Som Kurt Hanssen også sier i sin anmeldelse av Rosenrød og Liljehvit (Dagbladet 21.04.2006):
"Der Dickens eller Thackeray umulig kunne skildre det strikte, fargerike og lagdelte samfunnet i all sin prakt og gru, kan dagens forfattere fritt boltre seg i de mest intime beskrivelser og skape et mer komplett og, får vi tro, mer nøyaktig bilde av denne fascinerende epoken."

I Bokbindersken møter vi Dora Damage. Hun er gift med en renomert med klassisk bokbinder i et bedre arbeiderstrøk i London. Da mannen blir invalidisert av reumatisme faller det på Dora å prøve å finne en utvei i det livet hennes tilsynelatende er i ferd med å ende opp i rennesteinen. Bokstavelig talt.
En av mannens litt mer lugubre forretningsforbindelser presser Dora til å gjøre innbindinger av det mer lyssky slaget for en herreklubb i de øvre samfunnslag. Blant annet ved å true med å sende Doras datter på anstalt, da hun har "fallesyke". Dora har få eller ingen andre utveier og velger å gjøre jobben mot sin egen overbevisning. Men det er også veien ut fra det uføret hun har blitt satt i.
Fortellingen skildrer kvinners plass i samfunnet i 1860-tallets England. Men den tar oss også med inn i mange av samfunnets forskjellige deler på denne tiden. Fra frikjøpte slaver som har flyktet fra Amerika til overklassens budoir-damer, som knapt vet hvordan man kler på seg selv, til fattigfolket nede ved Themsen.
Dora Damage fremstår som en handlekraftig og streetsmart dame, og for min del syns jeg også at hun er troverdig. Jeg ble oppslukt at dramatikken og også innblikket i den litteraturen som Dora binder inn. Selv i dag er noe av det som blir bundet inn direkte sjokkerende. Men forfatteren har brukt kildemateriale som stammer fra riktig tid. Det er ikke bare fiksjon.

Til sammenligning med f.eks Michel Faber, så er dette ikke en like språklig sterk utgivelse. Men jeg lot meg underholde og ble grepet av skjebnene i boka og likte den godt. 
Det er synd at det ikke kommer fler bøker fra denne forfatteren. Hun døde av komplikasjoner i forbindelse med en operasjon bare kort tid etter at hun hadde skrevet ferdig denne boka, bare 36 år gammel.Tragisk!
Jeg kunne godt ha ønsket meg noen fler bøker av denne "stemmen".

OG: Boka kommer ikke før i mai, så dette er en aldri så liten føromtale....

3 kommentarer:

  1. Denne har jeg lyst til å lese. Takk for tipset!

    SvarSlett
  2. Då gjeld det bare å hugse på denne fram til mai, då. Det er noko heilt spesielt med dei britiske bøkene frå den viktorianske tida, eg er einig med deg i det.

    SvarSlett
  3. Så at Bokelskerinnen lenket til deg angående denne boka, og nå lurer jeg på hvorfor jeg ikke har sett dette innlegget før? Jeg elsker jo slike bøker! Bok er bestilt, og jeg gleder meg!

    SvarSlett