mandag 14. desember 2009

Psst...pssst...snart vår 2010.

På forlaget er vi i full gang med våren 2010. Sånn er det alltid i denne bransjen. Når vi akkurat føler at vi begynner å få litt grep om utgivelsene så kommer det en ny spennende liste med utgivelser. Skal godt gjøres å kjede seg når man jobber med bøker.
Her er noen skjønnlitterære bøker dere kan glede dere til:

Det kommer endelig ny bok fra Torgrim Eggen. Jeg gleder meg stort og skal snart begynne på manuset. Etter planen kommer boken allerede i januar og skal hete Jern.

For krimfansen kan jeg avsløre at det kommer nye bøker fra Arnaldur Indridason, Harlan Coben og Arne Dahl. Det ryktes i gangene at Chris Tvedt også kommer med ny bok til våren, men det er ikke sikkert. Jeg likte hans forrige bok, Rottejegeren, veldig godt og har store forventninger til en oppfølger.

Lars Kepler: Hypnotisøren kommer på norsk i februar/mars. Boken, som ble hypet herfra til månen i sommer da alle lurte på hvem som sto bak pseudonymet Lars Kepler, klarer fint å stå på egne bein også etter at de egentlige forfatterne er "avslørt". Forfatterparet Alexander og Alexandra Andhoril står bak pseudonymet. De planlegger en serie på 8 bøker, skrevet av "Lars Kepler". Jeg syns personlig at Hypnotisøren var ulidelig spennende og at det er en annerledes krim med noen virkelig originale vendinger. Anbefales.

Av de oversatte så vil jeg anbefale dere å lese Kathryn Stockett: the Help. Norsk tittel blir Barnepiken. Dette er en skikkelig god roman med handling lagt til sørstatene i USA på tidlig 60-tall. Rasemotsetninger og kvinnefrigjøring er store temaer i denne bredt anlagte fortellingen. Det er typisk en sånn bok som er vanskelig å legge fra seg.  USA Today har kåret boka til Book of the year. Velfortjent.

En annen oversatt som virker veldig spennende er Bokbindersken av Belinda Starling. Om boka:
London, 1859. Bokbinderiet til Dora Damages mann Peter, havner i gjeld etter at hendene hans er blitt forkrøplet av sykdom. For å redde familien fra å havne på fattighuset, begynner Dora å binde inn dyre pornografiske bøker for aristokrater. Hun spinnes inn i et nett av sex, penger og bedrag, inntil hun innser at familien hun har kjempet så hardt for, nå står overfor nye og farligere trusler. 
For oss som liker bøkene til Sarah Waters og  Rosenrød & Liljehvit av Michel Faber, så tror jeg dette er midt i blinken.

Jeg vet at det er mange som er fans av Elizabeth Gilbert. Hun har gjort supersuksess med sin bok Spis Elsk Lev. I mai kommer hun med ny bok. Den har ikke fått norsk tittel ennå, men heter Committed. A skeptic makes peace with marriage på engelsk.
Om boka: Gilbert har sverget på aldri å gifte seg igjen, men må revurdere standpunktet da kjæresten blir nektet innreise til USA. En vittig og intelligent betraktning over ekteskapet og en hyllest til kjærligheten. 

Mange er vi som har ventet på neste bok fra Jette Kaarsbøl. Hennes debutroman Den lukkede bok tok hele skandinavia med storm i 2004 - har du ikke lest den så er det bare å gjøre det med en eneste gang!  
I midten av april kommer endelig Din nestes hus. Den har allerede blitt anmeldt i Aftenposten i sin originale språkdrakt, og anmelderen skriver "Forfatteren har igjen skrevet et stormvær av en roman".
Hele anmeldelsen finner du her. Liten tvil om at det bare er å glede seg!

Jeg har lest to av vårens utgivelser som er mer litterære dokumentarer.  
Louis Fourniers bok Hvor skal vi hen, pappa har vakt en del debatt på forlaget. Litt om boka: Jean-Louis Fournier hadde to mentalt og fysisk handikappede sønner. Dette er hans kjærlighetserklæring til sønnene, fortalt med sinne, skyld og frustrasjon, men også ømhet, varme og en alltid tilstedeværende humor. 

Vi som har lest boka deler oss rimelig midt på. Det er de som syns den er øm, kjærlighetsfull og humoristisk på en politisk ukorrekt måte. Og så er det de som syns den er respektløs, provoserende og rystende.

Jeg likte den personlig veldig godt og følte at den var full av kjærlighet fra en far til hans to sønner. Nesten et manifest! Det som er helt sikkert er at boka gjør noe med deg som leser - du kan ikke forholde deg likegyldig til denne boka.
Jeg syns også at omslaget har blitt særdeles nydelig.

Den andre boka er Michael Nyqvists selvbiografiske bok Når barnet har lagt seg. Michael Nyqvist er en kjent svensk skuespiller, kjent fra filmer som Tillsammans og ansatt ved Dramaten i Stockholm. Akkurat nå er han aktuell som Michael Blomqvist i filmatiseringene av Stieg Larssons bøker. Om boka: Nyqvist tilbrakte sitt første år på barnehjem. Da han er seks år, får han vite at han er adoptert. Lengselen etter å vite mer om sitt opphav har preget ham siden.
    Da han selv får barn, bestemmer han seg for å finne sin mor og far, og vi får i boka følge ham gjennom hans intense leting, gjennom etablering av egen familie og skuespillerkarriere og livet som kjendis. Vi ser hvordan de manglende røttene i hans liv hele tiden følger ham som en skygge. 


Jeg likte denne veldig godt og føler at den matcher bøker som Åsa Lindenborgs Meg eier ingen eller Mustafa Cans Tett inntil dagene. Den er medrivende og personlig, uten å bli sentimental eller for intim. Det ryktes at det blir forfatterbesøk av Michael Nyqvist i februar. Det håper jeg selvsagt på!

Vel. Dette var bare en liten brøkdel av bøkene som kommer til våren. Jammen godt jula snart er over?

4 kommentarer:

 1. "Barnepiken" skal jeg prøve å få med meg (evt. på engelsk), og "Hvor skal vi hen, pappa" høres ut som noe for meg. Gleder meg til bokvåren :)

  SvarSlett
 2. Eg elska Den lukkede bok, så eg gler meg stort til Din nestes hus.
  Likte både Tett inntil dagene og Meg eier ingen, så Nyqvist er notert. (Takk for påminninga!)

  Og Louis Fourniers bok høyrest ut som noko eg kan like.

  SvarSlett
 3. Her var det mange spennende bøker :) Kjempeflott at du legger ut dette! Jeg fikk veldig lyst til å lese boken om Mikael Nykvist

  SvarSlett
 4. Takk for oversikten - veldig fint å lese. Jeg er akkurat ferdig med Kaarsbøl - på dansk, kunne ikke vente - har blogget om den i dag.

  SvarSlett