tirsdag 11. mai 2010

Forfattere som skriver annet

Forfattere skriver bøker. Heldigvis.
Det er utgangspunktet for det aller meste på denne bloggen. Hvordan lese bøker? Hvordan finne de beste bøkene? Hvordan skal en bok se ut? I hvilken form bør man lese en bok? Hva skjer før boka kommer ut? Hvem er det som selger boka? Hvem er det som kjøper boka? Hvor skal man oppbevare boka etter at den er anskaffet? I tillegg til uendelig mange andre temaer rundt temaet.

Poenget mitt er akkurat nå: Hvis forfatteren ikke skriver, så blir det fint lite igjen av det jeg gjør.

Noen forfattere skriver bare bøker. Noen andre forfattere er også aktive skribenter på andre måter: Kronikker, essays og artikler i aviser eller magasiner. Noen blogger ypperlig. Andre er finfine i kortform på Twitter. Gode på tekst.

Dette er mine tips til fine forfatterfolk som er aktive på nett:

Thomas J.R. Marthinsen er tilsynelatende sympatisk forfatter av boka Du. Vi har fått følge både hans virke som journalist og perioden frem mot lansering av boka hans i januar 2010. Mange ganger personlig på en fin måte og med gode bilder i tillegg.

En annen forfatterblogg som jeg er svært begeistret for er Strekhjerte. Jeg vet hvem forfatteren er, men siden hun blogger under det veldig fine nicket sitt så skal ikke jeg være den som "outer" henne. Strekhjerte er en blogg hvor alt handler om teksten. Den svært gode teksten. Følsomt og styggvakkert.

En forfatter som bruker bloggen sin på en mer bokfaglig måte er Tom Egeland. Han snakker en hel del om  prosessen rundt skrivingen sin. I den prosessen trekker han også inn digresjoner som vokser på en givende måte. Det kan være historien bak Lorem ipsum-teksten, utdrag fra den nye boka eller at han forteller hvordan det er å se seg selv i avisen. Tom Egeland er for øvrig en god Twittrer. Så god at jeg nesten glemte at vi ikke kjenner hverandre og holdt på å hilse på ham på t-banen en dag...På Twitter er for øvrig min favorittforfatter fortsatt Erlend Loe. Med tweets som disse:  

"Ser at de søte danskene diskuterer om det skal lages kommaregler folk kan forstå. Jeg syns kommaregler skal være et helvete." 

"Et helikopter kom da jeg løp i skogen idag. Lot som om det var ute etter meg. Økte farten og sneiet stammene. Kom meg unna."

Genialt. Intet mindre.


Det er mange forfattere som har prøvd seg på blogg. Men for min del må det være noe mer enn en hjemmeside som forteller hvem du er og hva du har skrevet. Det nytter heller ikke noe særlig med en blogg hvor det kommer innlegg en gang hver måneformørkelse. Det må være motivert. Flere tips om gode forfatteraktiviteter på nett mottas med takk!

3 kommentarer:

 1. Så fint med flere bloggtips! Jeg er enig med deg i at det må være motivert. Derfor liker jeg Aina Basso sin blogg veldig godt. Hun er flink til skrive om å skrive. http://ainabasso.blogspot.com/
  Jeg vet at du følger henne allerede, men hun er mitt beste tips til andre lesere. Hilsen Ingrid

  SvarSlett
 2. Selvfølgelig burde Aina Basso ha vært med her! Huff, nå føler jeg meg litt flau #blush#. Hun er absolutt verdt å lese.

  SvarSlett
 3. Oj, jeg ramlet først over denne nå. Takk for hyggelige ord! Og det skal sies at din og andre bokblogger er noe av det beste som finnes å lese.

  SvarSlett