tirsdag 15. mars 2011

Yarden.

Yarden. En omvendt klassereise. Det er det man hører når noen skal forklare hva denne boken handler om. Jeg har brukt det selv, og bruker det igjen.  Kristian Lundberg. Svensk forfatter av lyrikk, romaner og krim. Usannsynlig oppkomling. Mot alle odds. Veien opp innen kulturen er lang og omstendelig. Veien ned, der alt begynte, er kortere enn han noensinne skulle kunne forestille seg

Skattegjeld. For å holde seg flytende, forsørge seg og sin sønn, rekker pengene han tjener som skribent ikke lenger til. Som middelaldrende, ufaglært og nesten uskolert litterat er han nærmest ubrukelig som arbeidskraft. Han må ta det han kan få, og det han får er jobbene som ingen andre vil ha. Selv de jobbene må han kjempe for å få lov til å ta fatt på. Nede på Yarden, på kaien i Malmö. Timebetalt løsarbeider.

Han befinner seg på Yarden. Er på vei til eller fra Yarden. Han skriver korte setninger i skillet mellom natt og dag. Han husker en barndom og ungdom hvor alt lå til rette for at livet skulle gå realt til helvete. En psykisk sjuk mor, aleneforsørger til fem barn. En far som hadde frasagt seg alt ansvar og ikke ville vedkjenne seg sine egne unger. Evig flytting fra sted til sted, nye skoler, nye boliger. Det ene stedet tristere enn det andre. Alkoholmisbruk. Dop og salg av narkotika. Men også leselysten og nysgjerrigheten som drev ham til å stjele bøker på biblioteket for å stadig lese mer. Lese. Skrive. Sende inn tekster til forlagene. Bli refusert. Skrive mer. Bli refusert på nytt. Skrive. Antatt.

Nåtid. Forfatteren skriver om arbeidskamerater på Yarden. Et sted hvor 98% av de timeansatte er fremmedkulturelle. Skjebnene han har rundt seg hver dag. Mennesker som lever under eksistensminimum, men som likevel eksisterer. Noen som bare forsvinner fra en dag til den neste. Et miljø hvor man må gjøre seg fortjent tillitt og forstå koder og uskrevne regler. Disse menneskene har ikke noe valg. De må ta de jobbene de får og godta alt. I det minste så lenge noen ser dem.

Hvordan er det å befinne seg på den absolutte bunnen av samfunnet. "Vikarbyråer driver med slavehandel" sier Kristian Lundberg i dette intervjuet i Dagsavisen. Det minner meg også i stor grad om Barbara Ehrenreichs konklusjoner i Nickle and Dimed fra 2001(norsk utgave Kjøpt og underbetalt ble utgitt i 2004). Lønningene presses ned, slik at man har kontroll over arbeiderne. Man gjør de ansatte akkurat utrygge nok til at de vil gå med på nærmest hva som helst for å få nye jobber. Den lave lønnen gjør det nest inntil umulig å betale kontingent til fagforeningen, som i sin tur fører til enda mer utrygge arbeidsforhold. Fordi inntekten er så lav ender man opp med å ikke ha råd til å kjøpe egen bolig, og må dermed leie, som fører til at man heller ikke opparbeider seg egenkapital. Ehrenreich konkluderte med at store deler av den amerikanske arbeiderklassen arbeider seg dypere ned i fattigdom. Ting tyder på at det er slik også i Skandinavia.

Det er enormt provoserende for Kristian Lundberg å se at firmaene på Yarden sier opp fast ansatte for å så fylle på med timeansatte. Men han har ikke råd til å sette prinsippene sine først, han må ta de timene han kan få. Jeg skjønner det godt når Kristian Lundberg sier seg overrasket over at boken hans ikke har hatt noen som helst positive konsekvenser for arbeidsforholdene på Yarden, eller andre lignende arbeidsplasser. I Sverige har boken blitt litteratur og samfunnskritikken endt i bakgrunnen.

Tilbake til selve boken. For mye av det jeg omtaler her over er egentlig digresjoner. Hva er det som gjør så enormt inntrykk med denne lille flisen av en bok. Nesten 130 sider og tett, tett, tett. På 130 sider greier forfatteren å gi et bilde av et liv, en ungdom, et forfatterskap, en familie, kjærligheten til sønnen, kjærligheten til Malmö, undring over en fraværende far, en syk mor, en kai, et felleskap mot alle odds, urettferdighet, kulde, regn. En svært, svært god bok. Noe av det aller beste jeg har lest innen selvbiografisk skjønnlitteratur.  Såpass kan jeg si. Det er heldigvis ikke alle forfattere som trenger 6 bind.

Flamme Forlag har også ordnet med en kommentar til utgivelsen, i kjent stil. Fagforeningsperspektiv. Smart. Kommentaren finner dere her.

4 kommentarer:

  1. Bra innlegg og mer enn nok til at denne havner på listen over bøker som skal leses i nærmeste fremtid. Takk for tips og anbefaling.

    Nettopp ferdig med Usynlig av Auster. Bra den, men ikke av hans beste synes nå jeg. Snuser litt på Beate Grimsruds "Hva er det som finnes i skogen barn?" og Carl-Johan Vallgrens "Kunzelman & Kunzelmann" akkurat nå. Lest noen av dem?

    Mvh
    Arthur

    SvarSlett
  2. Takk skal du ha, Arthur.

    Akkurat de tre bøkene du nevner nå har jeg faktisk ikke lest.
    Auster var en tidlig kjærlighet som jeg i ettertid har forlatt til fordel for hans kone;-).

    Av Beate Grimsrud er det En dåre fri og Å smyge forbi en øks som er lest foreløpig. Men jeg er svært begeistret, så det blir nok mer.
    Jeg er også svak for Carl-Johan Vallgren. Kunzelman & Kunzelman står foreløpig ulest i bokhyllen. På tide å plukke den opp igjen tenker jeg.

    Så med andre ord. Sannsynligvis gode valg alle tre!

    SvarSlett
  3. Hustvedt står på min liste også. Har hørt mange som sier de begynte med Auster, men forlot ham til fordel for konen, så mulig jeg blir en av dem jeg også når jeg får lest henne. Hva vil du anbefale å begynne med? (slik at jeg virkelig blir overbevist, mener jeg.)

    Begynte på både Grimsrud og Vallgren i går. Leste fem sider fra begynnelsen på begge for å finne ut hva som trigget humøret og leselysten. Og det gjorde de begge, så til de grader - så nå blir det elle melle... :)

    Er ikke typen som klarer å lese to skjønnlitterære bøker parallelt ... Det klarer tydeligvis du. :)

    SvarSlett
  4. Av Hustvedts bøker er det fortsatt Det jeg elsket som er den største favoritten. Ville begynt med den.

    Og ja. Her leses det gjerne flere bøker av gangen. Gjerne en hjemme og en på t-banen. Men det hender også at jeg legger fra meg bøker for lengre perioder. Ikke alle som blir plukket opp igjen.

    SvarSlett