torsdag 10. mars 2011

Akkurat nå. Leser jeg. Noveller.

Wells Tower er et ubeskrevet blad for min del. Han debuterte med novellesamlingen Everything ravaged, Everything burned i 2009, og nevnes allerede nå som en av de store nye stemmene innen amerikansk samtidslitteratur. Michiko Kakutani, legendarisk bokanmelder i New York Times hadde debuten hans på sin liste over de viktigste utgivelsene i 2009. Han havnet også på The New Yorker magazine's "20 under 40" luminary fiction writers". Wells Towers er med andre ord en forfatter man bør holde øye med. Boken er nå oversatt på ypperlig vis av Håvard Syvertsen og har fått tittelen Alt plyndra, alt brent.

Jeg har tidligere nevnt at jeg merker meg en trend rundt noveller. Eller er det kanskje bare jeg som plutselig har begynt å fokusere mer på noveller? Uansett har det vært noveller og krim som har opptatt meg mest i senere tid. God krim er alltid bra, men det er fint å lese litt annet innimellom.

Jan Grues Ubestemt tid og Ingvild H. Rishøis Historien om Fru Berg var begge gode leseropplevelser. Wells Towers er også det. Foreløpig har jeg bare rukket å lese den første novellen i boken. En litt trist white trash type historie som heter Den brune kysten. Jeg kan nesten kjenne lukten av råtten gjørme og sprukket linoleum. Motorolje og et mislykket liv. Så vidt jeg skjønner av filmen under så vil denne samlingen med noveller etter hvert ta meg langt avsted. Det blir interessant. Tror jeg.

Jeg vil gjerne ha tips til andre gode novellesamlinger. Noen favoritter? Kom med dem.

8 kommentarer:

 1. Har du fått med deg boken til Karine Nyborg, "ikke rart det kommer kråker"? Her er en bloggomtale av den:
  http://lesmye.blogspot.com/2011/02/ikke-rart-det-kommer-kraker.html

  SvarSlett
 2. Anbefaler W Somerset Maugham sine noveller om du ennå ikke har lest. Det er vel omtrent de eneste novellesamlingene jeg kan komme på å ha lest, alle anbefales, men det kan jo være greit å begynne med den første:

  http://www.amazon.co.uk/Collected-Stories-William-Somerset-Maugham/dp/0099287390/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1299778368&sr=1-4

  Ellers er også romanene (spesielt "Of Human Bondage) blant mine favoritter :)

  SvarSlett
 3. Levi Henriksen skriver gode noveller, synes jeg - da tenker jeg særlig på de to første samlingene hans: "Feber" og "Ned, ned, ned".
  Sara Johnsen har ei bok med undertittel "fortellinger" som jeg husker som veldig bra. Den heter "Han vet om noe hun kan prøve."
  Og Christer Mjåsets "Verdens eldste mann er død" kan jeg også anbefale.

  SvarSlett
 4. Så fint med tips om noveller! Noterer flittig!

  SvarSlett
 5. Det må da være Buck 65 som leser?

  SvarSlett
 6. Nei, det er ikke bare deg, Anette. Noveller er in. Tror det passer bra med folks lesevaner nå, travle som vi er, lesebrett som vi drar med oss overalt. Kanskje trenger vi noe som overrasker oss også, novellen er en kul sjanger i så måte. En novellesamling jeg falt pladask for er Miranda Julys "No one belongs here more than you". Og jeg må gruble skikkelig hardt på Franz Kafkas korttekster.

  SvarSlett
 7. Håper det virkelig er slik, at novella får et oppsving. Sterke anbefalinger: Flannery O'Connor og Alice Munro. Og to fine novellesamlinger som jeg skriver litt om på bloggen min:

  http://vedkjokkenbordet.blogspot.com/2011/03/askildsen-har-alltid-vrt-askildsen.html

  http://vedkjokkenbordet.blogspot.com/2009/08/bavian-menneskeliv.html

  SvarSlett
 8. Kristin: Jeg elsker Miranda July! Kom også på at jeg atter en gang må anbefale novellene til Bjarte Breiteig. Det er: les, les, les!

  Sl: takk for anbefalinger. Alice Munro er definitivt på leselisten.

  SvarSlett