søndag 27. mars 2011

Hva pakker man?

The Outback. Not going there...

Jeg har alltid vært god på å planlegge. Gjerne lenge i forveien. Lister i excel. Sirlig innføring i kalender. Etter hvert: står det ikke i kalenderen i Outlook, så finnes det ikke i min verden.

Noe er litt annerledes nå om dagen. Litt for mange baller i luften, nye prosjekter. Livet. Og sånn. Jeg innser plutselig at det er mindre enn tre døgn til avreise. Den lange turen! Den til andre siden av den blå planet. Jeeeez! Jeg skal til Australia!! VI skal til Australia. På onsdag. Og jeg har ikke begynt å pakke ennå.

Hva trenger man i Australia? Jeg tenker Heaps of Books til lange kvelder i bobilen. Noen Kick Ass Magic Spells som holder the Creapy Crawlies på avstand. En kjempestor kniv til å holde Crocs på avstand (ja, det gjelder skotøyet også...). Hurtigkurs i korrekt aussie-english slik at jeg husker å si G´day på riktig måte. Bikini - til bad i ferskvann, siden jeg er skeptisk til hai av typen hvit. Kamera - eller iPhone om du vil.

Litt mer alvorlig. Er det noen av dere som har gode tips til hva vi bør gjøre og se? Vi starter i Melbourne og kjører via Sydney til Brisbane. Foreløpig er det stort sett reiseruten som er lagt, innholdet tar vi underveis. Jeg vil gjerne også ha gode tips om Australsk litteratur. Steve Toltz blir med i reisebiblioteket. Jeg er også stor fan av Sonya Hartnett og Shaun Tan (som jeg by the way skal se på Lillehammer i mai - hurra!). Det må finnes fler!

Jeg regner med å holde dere oppdatert undeveis. Min etter hvert veldig skittengrå hvite mac blir med i bagasjen. Online også Down Under. Men på litt motsatt tid på døgnet. Blir merkelig og opp ned.

17 kommentarer:

 1. Australsk litteratur: Sjekk ut forfatterne Tamara McKinley og Merice Briffa:-)

  Kor lenge skal du vera down-under?

  SvarSlett
 2. God tur! Sonya Hartnett er fantastisk. Peter Carey skal være bra, også er det Germaine Greer og Nick Cave, men jeg har ikke lest noen av de. Coetzee bor i Australia, men han tilhører vel et annet kontinent.

  SvarSlett
 3. Tamara McKinley har jeg lest. Tenker også på Tornefuglene av Colleen McCullough - husker dere:-)??
  Merice Briffa er et helt nytt navn for meg, et er notert. Tenker det blir bokhandelsbesøk allerede i Melbourne. Der sjekker jeg opp Germaine Greer også. Nick Cave har jeg lest tidligere, When the Ass saw the Angel? Men jeg har Bunny Munro til gode. Coetzee får vi la Sør-Afrika ha æren for. Intil videre.

  SvarSlett
 4. Merice Briffa har skrevet ein trilogi frå Australia. På engelsk heiter bøkene "The White Hare" (nr. 1), "Rebel Flag" (nr. 2) og "River Maid" (nr. 3).

  Eg har aldri lest Tornefuglene, bare høyrt om det, men lyst til å lese:-)

  SvarSlett
 5. Åh! Tornefuglene var en av de første "skikkelige" dameromanene jeg leste. tenker jeg kan ha vært 13-14 år. Så dramatisk og romantisk at det var helt til å bli på tuppa av. Husker også TV-serien som gikk på 80-tallet. Bildene fra romanen har definitivt farget forventningene mine om hva Australia er.

  SvarSlett
 6. Har du vært innom Nomaden? De er proffe vagabonder og kan alltid hjelpe. De har nettside også: www.nomaden.no

  God tur!!!

  SvarSlett
 7. Jeg har faktisk jobbet i Nomaden i en periode:-). Det er uansett et godt tips!

  SvarSlett
 8. God tur:) Du er heldig, alltid hatt lyst til å reise dit:) fin blogg:)

  SvarSlett
 9. Ønsker dere en god god tur og masse kos med ungene! Stor klem!

  SvarSlett
 10. Du må ta en titt på "Diary of a wombat" av Jackie French, veldig søt billedbok! Og "The forgetting of wisdom" av Paul McDermott er veldig morsom ;D Jeg leste begge da jeg var i Australia for et par år siden.

  Når dere er i Sydney, må dere innom bydelen Newtown, det er mange spennende spisesteder og bruktklær-butikker der. Jeg kan anbefale et afrikansk spisested som ligger i 501 King Street i Newtown. Jeg spiste også på et annet sted som hadde fantastiske vårrull, men jeg klarte ikke finne adressen dit :p

  Hvis dere ikke er plaget av høydeskrekk, må dere ta turen opp i Sydney Tower, utsikten er ikke til å gå glipp av! Anbefaler selvfølgelig også at dere tar apostlenes hester fatt og spaserer rundt i gamlebyen.

  I Brisbane bør dere vel ta turen innom Irwins dyrepark, antar jeg ;)

  Bare så det er sagt: Jeg er misunnelig!

  SvarSlett
 11. God tur! Kos deg masse!

  *bare litt misunnelig*

  SvarSlett
 12. Nå har jeg ikke lest alle selv enda, men de skal iallfall være australske klassikere såvidt jeg har skjønt det:
  Postcards from Surfers - Helen Garner
  The Body Surfers - Robert Drewe
  Seven Little Australians - Ethel Turner

  Også har man f.eks True History of the Kelly Gang av Peter Carey og Gould's book of Fish av Richard Flanagan.

  Og om man plutselig skulle være hypp på australsk ungdomslitteratur, så var Looking for Alibrandi av Melina Marchetta en hit når jeg bodde der i 99. Solfaktor 30+ er et must forøvrig, selv om det er det de kaller «høst» der nå.

  SvarSlett
 13. Tusen takk for mange gode tips! Jeg tenker det blir første stopp bokhandelen i Melbourne:-).

  SvarSlett
 14. Riktig god tur! Har aldri vært i Australia, men tror jeg ville ha pakket ned tannbørsten og passet. Ja, det tror jeg må bli mitt råd..

  SvarSlett
 15. Jeg har egentlig lite peil på Australia, men det jeg vet har jeg fra bøker - og gode bøker:
  Bruce Chatwins "The Songlines" er omdiskutert men meget interessant.
  Paul Theroux sin Paddling the Pacific har en veldig interessant førstedel fra Australia.
  Peter Carey er nevnt, er ikke veldig begeistret for stilen hans,m en det må da være en grunn til at han har vunnet Bookerprisen to ganger.
  Fremst av alle er vel likevel Nevil Shute, som er glemt og bortgjemt, men som har bøker som A Town Like Alice og flere andre som vel var de store Australiaromanene på 60-tallet. Deilig lettvekterlitteratur med tyngde.

  SJekk også ut bloggen "Not a Ballerina" - google i vei.
  God tur!

  SvarSlett
 16. Tim Winton
  Cate Kennedy- The World Beneath

  SvarSlett
 17. I tilfelle du ikke har denne i reisebibl fra før av: Bill Brysons "Down under".

  Elin

  SvarSlett