søndag 22. august 2010

Fin Murakamihelg

Uheldig helg for min mann: alvorlig forstuet ankel. Heldig helg for Bokdama: Murakamifestival allikevel! Må i dette så og si offentlige forum få lov til å uttrykke hvor glad jeg er for at jeg har en mann som har forståelse for og tålmodighet med en kone som har en til tider altoppslukende bokinteresse. Hurra for ham!

Det har blitt en veldig fin helg, med tema Haruki Murakami. At Murakami-feberen er total i Oslo denne helga er nesten påtagelig. Kan hende det er fordi folk jeg har rundt meg også er ihuga Murakami-fans og at jeg kjenner folk som har reist helt fra Stockholm for å oppleve denne festivalen og ikke minst møtet med mannen på mandag. Syns NRK har en fin oppsummering av hva dette handler om, les det her.

Etter alt prat om å se ham, faktisk ender jeg opp med å gå glipp av selve intervjuet og møtet med Haruki Murakami. Forlaget har høstfest akkurat på samme tidspunkt som Murakami går på scenen på mandag. Jeg er med andre ord på jobb på mandag kveld. NEDTUR! Og OPPTUR. Forlagets høstfest har en tendens til å være høstens høydepunkt også rent sosialt sett.
Foto: Steinar Buholm. Dagbladet

Men jeg har altså fått med meg litt av hvert i løpet av helga. Fredag fikk jeg med meg Frode Gryttens smått legendariske Murakami-foredrag. Det var en opplevelse! Grytten blandet humor, moderne japansk musikk, egne tekster rundt temaet Murakami - noen ganger litterært, andre ganger essayistisk, fakta om Murakami, tanker om hvorfor man liker Murakami og hvorfor man ikke liker Murakami. Alt ble avsluttet med en tur i Haruki Murakami-mobilen. En Toyota? Den tok oss med på en reise i et Murakamisk japansk landskap med bilder og musikk. Wow! Hvis du ikke fikk det med deg så bør du absolutt gjøre det neste gang muligheten byr seg.

Lørdag tok jeg turen ned sammen med sønnen min. Vi rakk høytlesning av japansk billedbok Kaikun går på tur og et foredrag for barn om Japan. Med litt barnevaktassistanse fra en velvillig venninne fikk jeg også med meg Nils-Øivind Haagensens opplesning av Murakami-inspirerte dikt.
Foto: nrk.no
På den solfylte trappa til Litteraturhuset fikk jeg noen veldig fine minutter med dikt som brakte meg rett inn i Murakamis univers.

Foto: Elisabeth Sperre Alnes. Dagbladet.
 Kjapp tur hjem for å avlevere barn. Så retur til Litteraturhuset for å høre forfatterne Jens M. Johansson, Victoria Durnak og Johan Harstad snakke om sitt forhold til Haruki Murakami og forfatterskapet hans. Det var interessante betraktninger og skriving og forfatteres forhold til litteratur. Forfatternes favorittbøker dannet rammen til samtalen. Victoria Durnak vender stadig tilbake til Norwegian wood, Johan Harstad liker best Dans, dans, dans, selv om han langt ifra er ukritisk til den. Jens M. Johansson leser Trekkoppfuglen gang på gang. Og for hver gang skjønner han litt mindre. Alle tre var også overbevist om at de hadde oppdaget Murakami helt på egen hånd - noe som er svært vanlig når det gjelder Murakami, heh. En samtale. En spennende måte å bli enda litt mer kjent med et forfatterskap på. Både humor og ettertanke preget samtalen og jeg likte det svært godt!!

By the way: Johan Harstad ønsker seg en t-skjorte med teksten:  

Super-Frog saves Tokyo

Det vil jeg også ha!

Så var det tid til å besøke Jazzklubben Peter Cat. Med Frode Grytten som konferansier, Gisken Armand som høytleser, Nils-Øivind Haagensen med egne tekster og Håvard Wiik jazztrio med musikk inspirert av litteraturen og musikkpreferansene til Haruki Murakami, så ble det en helaften fullstendig i Murakamis ånd. Gisken Armand leste fra Norwegian wood, Trekkoppfuglen, Vest for solen, syd for grensen, Elskede Sputnik og Sauejakten. Grytten kåserte. Haagensen var atter en gang veldig god. Håvard Wiik trio spilte til perfeksjon. Det ble nesten 2 timer totalt i Murakamis univers.

Så ble det tid til et par timer i hyggelig samtale med en god venninne og den svenske bokbloggeren/forfatteren Johanna Lindbäck, som har kommet til Oslo ens ærend i forbindelse med Murakami-festivalen. Det ble en god prat om norsk litteratur i tillegg til Murakami. Selvsagt snakket vi om Murakami. Masse. Svært hyggelig var det!

Hva er så min Murakamifavoritt etter å ha vært på Murakami-kjøret i snart et år? Fem bøker har det blitt. Foreløpig er det Kafka på stranden. Har sansen for rømlinger og folk som snakker med katter.

Regner med at det er ca 750 personer som gleder seg til å se Haruki Murakami live i morgen
- jeg er med dere i tankene! 

PS: I følge en undersøkelse Grytten refererte til så inngår jeg i et segment som liker å briefe med litteraturen jeg leser. Jeg har "oppdaget" Murakami helt på egen hånd og namedropper Murakami så ofte jeg kan for å score kulturpoeng i omgangskretsen min. I løpet av det jeg har skrevet nå, så har jeg scoret 25 nye Haruki Murakami-poeng. Woups! +1.

4 kommentarer:

 1. Virker som om du har hatt en flott helg :-). Er bare pittelitt misunnelig!

  SvarSlett
 2. Murakamifestivalen har virkelig vært vellykket så langt! Jeg har billetter til Murakami i morgen og gleder meg veldig. Kjedelig at ting krasjet for deg!

  SvarSlett
 3. Det var virkelig en fin helg. Regner med at dere som virkelig får sett mannen live også kommer til å ha en fin dag i dag:-). For min del blir det uansett en ypperlig dag med fest på forlaget - som regel høstens høydepunkt!

  SvarSlett
 4. Flott oppdatering for oss som ikke er der. Takk takk.

  SvarSlett