tirsdag 10. august 2010

Festivaldama

I morgen braker det løs. Denne dama har 4 dager "fri" fra mann, barn og til dels jobb. Jeg skal på:De som har fulgt med litt på Twitter vet at jeg i løpet av ferien også har vært innom Slottsfjellfestivalen i Tønsberg og Sommerfesten på Giske utenfor Ålesund. Denne sommeren har blitt en skikkelig festivalsommer!

Noen vil kanskje tro at dette er noe jeg pleier å gjør hver sommer. Men jeg har faktisk ikke vært på musikkfestival siden Roskilde i 1996. Konserter har det blitt en del av, men ikke festivaler.
Øya har vært en forbannet festival for min del. I 10 år har jeg hatt fast addresse i Oslo by. I 10 år har det alltid kommet et eller annet i veien. Men i år er det endelig min tur!I januar ble det annonsert at bandet Pavement var booket til festivalen. Pavement! Som så mange andre band endte intern krangling i bandet til at de ble oppløst i 1999. For min del hadde musikken deres da dannet soundtracket til store deler av 90-tallet. Spesielt platene Crocked Rain, Crooked rain fra 1994 og Wowee Zowee fra 1995. PÅ torsdag spiller de på Enga klokken 21.45. Som jeg gleder meg.


Festivalånden som kom over meg i vår gjorde også at jeg endelig fikk lest en bok jeg i lange tider har hatt planer om å lese: Linn Stømsborgs bok Roskilde. Jeg tør å påstå at alle som har vært på festival, om det så er Roskilde, Øya, Hultsfred, Quart, Hove eller Raumarock, så vil man kjenne seg igjen i denne boka. For meg så handlet den om å være ung, å elske musikk, å elske bøker, å digge vennene sine, å flørte, å bli flørtet med, å sørge over tapte tider og tapt kjærlighet. Korte tekster tar oss fra situasjon til situasjon, på bussen fra Oslo til Roskilde, til dokøene, til de natlige badene, til kaffen i hengekøya, til alle musikkopplevelsene, til antikvariatet, til teltet og til de nattlige badeturene med Ham. Tilsynelatende er det ikke stor forskjell på Roskilde i 1994 eller 2004. Det er akkurat slik jeg husker det.

Dette er virkelig en liten perle av en bok. Festivalhode eller ikke - vi har alle vært unge! 

Nå prøver jeg litt desperat å få tak i Linns lille "oppfølger", Flamme-singelen Øya. Utsolgt fra forlaget selvsagt...
Linn skal forresten lese fra bøkene sine i teltet til Deichmanske bibliotek på lørdag klokken 16.00. Det skal jeg prøve å få med meg. Deichmanske får også besøk av Aslak Hartberg torsdag klokken 16.00 og Håvard Rem fredag klokken 16.00.

Håper dere også får en fin helg!

PS: I morgen kommer Lars Saabye Christensens nye bok i salg i bokhandelen: Bernhard Hvals forsnakkelser - LES DEN!

6 kommentarer:

 1. Hvis du har tid til å lese Øya iløpet av Oslo Bokfestival, kan jeg ta den med meg, så kan du låne den av meg og lese den før jeg reiser hjem igjen :)

  SvarSlett
 2. Det skal nok la seg gjøre:-). Men jeg hører at Flamme har tenkt å lage en pocketutgave av Roskilde som også skal inneholde Øya. Håper at den kommer snart...

  SvarSlett
 3. Håper du får en flott festivalopplevelse på Øya! Takk for tips om bøker. :)

  SvarSlett
 4. Hei, damen! Til någet helt annet: Tore Rems første del av Bjørneboe-biografien heter "Sin egen herre". Vet du hva 2. del kommer til å hete?

  SvarSlett
 5. Hei Geir!
  Bok nummer 2 skal hete Født til frihet og skal etter planen komme ut i begynnelsen av september.

  SvarSlett