mandag 26. juli 2010

Feriemodus

Ferie. Mange planer. Mye reising. Hektiske skifter av land, byer og miljøer. Uvant organisering av andres tid i tillegg til min egen. Merker med meg selv at det å sysselsette små barn er en jobb. At late dager på ferie egentlig er en myte i en småbarnsfamilie. Vi har da kost oss - bevares! Det er bare litt mer slitsomt å feriekose seg enn det jeg husket.

På litt over en uke har vi vært på Slottsfjellsfestivalen i Tønsberg, kjørt til Stockholm, tatt båten til Helsinki i Finland, "gjort" Helsinki, kjørt en hel dag, vært innom finske perler som Fiskars og Hanko, ankommet Nantali, besøkt Mummitrollet, dratt til Turku, reist fra Turku tilbake til Stockholm, hatt en regntung men fantastisk dag og natt der, og så kjørt tilbake til Oslo igjen. 2 netter på båt, 5 netter på 3 forskjellige hoteller. Pakking inn i bil, pakking ut av bil. Hvor skal vi spise? Hva skal vi se?

Lese bok? Jeg har lest en bok og påbegynnt to. Nå lurer jeg på om jeg kan deale meg til en ettermiddag hjemme alene. En stille og rolig ettermiddag. Foretrekker den i sola på terrassen. Musikk på anlegget. Bok i hånda.

Jeg elsker forresten å ha ferie. Nevnte jeg det? Alt stress og mas er absolutt verdt det. Når ungene gjenforteller alt vi har gjort i løpet av dagen med stjerner i øynene, når vi kjøper dagens tredje is, når vi bader sammen i en finsk innsjø rett ved det vidunderlige hjemmet til Eliel Saarinen og det er 25 grader i vannet og vi er de eneste menneskene der. Alle oppdagelsene, alle inntrykk og friheten å dra akkurat dit det passer oss, når det passer oss.

Høydepunkter denne turen:
Teenage Fanclub, Karpe Diem og Mew på Slottsfjellsfestivalen.
Helsinki - for en nydelig by!
Hvitträsk - Hjemmet til blant andre Eliel Saarinen. Sønnen Eero Saarinen bodde her som barn. En opplevelse!
Hanko - en perle av en liten "stad" ved havet. Kreativ trehusbebyggelse og flotte strender.
Mummiland - koselig. Rett og slett.
Åbo slott - imponerende tidsfordriv mens vi ventet på båten.
Annie Leibovitz utstillingen på Fotografiska i Stockholm - oh my god! Den dama er en genial fotograf!
Junibacken - kaotisk men like hyggelig som sist.
Hotellet i Stockholm: Clarion hotell Stockholm på Söder. Fordi vi fikk et gedigent rom med panoramavinduer ut mot Globen. Det var rimelig wow. Faktisk!

Nå. To rolige dager før vi tar fatt på neste tur.

3 kommentarer:

 1. Den finlandssvenske bokdama4. august 2010 kl. 16:31

  Hei! Som bokdame er du sikkert også språkentusiast, og da er det jo viktig at alt blir rett. Og da vil jeg bare påpeke at det korrekte på norsk er å bruke de svenske benevningene på steder i Finland som har svenske navn. Derfor heter det Helsingfors (Helsinki), Nådendal (Naantali), Åbo (Turku) og Hangö (Hanko) når man refererer til disse stedene på norsk. Svensk er likestilt med finsk som språk i Finland, siden ca 6% av befolkningen har svensk som morsmål. Denne prosentandelen er også høyere langs sørvest- og sørøstkysten, der byene du referer til ligger, så det er ekstra relevant der.

  Mange som ikke vet om dette, så dette er bare ment som en liten informasjonkommentar, ikke som kritikk!

  SvarSlett
 2. Veldig kjekt å vite! Jeg var faktisk usikker på hva som var foretrukket:-). Takk for oppdatering - tar det til etteretning.

  SvarSlett
 3. Helsingfors er virkelig en nydelig by. Der var jeg i sommer også. :)

  SvarSlett