torsdag 8. oktober 2009

Og vinneren ble: Herta Müller

Vel. Hun var en av favorittene. Har ikke lest noe av damen, men noterer meg at jeg sikkert burde gjøre det. Les mer om henne og prisutdelingen på Dagbladet, her, og på Wikipedia, her.

Personlig begynner jeg å bli litt lei av at det bare er relativt utilgjengelige og smale forfattere som regnes som gode nok for prisen. Årets prisvinner går inn i kategorien for politisk litteratur med gamle Øst-Europa som bakteppe. Leser omtalen av de bøkene som er oversatt til norsk og syns i grunnen ikke at det i det hele tatt frister.

Hvorfor kan ikke prisen tilfalle noen av de gode forfatterne som også har bred appell? Kan ikke en forfatter være god nok litterært, hvis bøkene er populære og selger mye? Tidligere vinnere som kvalifiserer i denne kategorien er for eksempel Gabriel Garcia Marquez og Toni Morrison. Nesten der er Orhan Pamuk og Jose Saramago.

Navn som nevnes er Thomas Pynchon, Philip Roth, Haruki Murakami og min favoritt Cormac McCarthy. Det er forventet at en amerikansk forfatter snart bør vurderes igjen. Sist gang en amerikaner fikk Nobelprisen i litteratur var Toni Morrisom i 1993.

Da er det et år til neste gang. Takk for i dag.

2 kommentarer:

  1. Å, Cormac McCarthy er også min favoritt! Håpe, håpe. Men kanskje ikke før om ti år - og da er han kanskje død? virker som de venter med en del kandidater til de nesten ikke lenger kan puste...

    SvarSlett
  2. Jeg holder en knapp på Murakami. Det hadde vært fantastisk hvis han fikk nobel-prisen. Men - den som venter får se. Han er kanskje ikke depressiv og "tung" nok, og for mye lest- hvem vet hva som kvalifiserer.

    SvarSlett