onsdag 7. oktober 2009

Høst!

Det skjer mye fint i litteraturverden om høsten. Høsten er den aller beste tiden på året til å krype opp i sofaen under et pledd med noen godt lesestoff (bare vent, jeg sier det samme om vinteren og våren også...). Men for min del er det også den aller mest hektiske tiden på året. Det blir som regel liten tid til akkurat det å lese. Her er noen av tingene som jeg gleder meg til:

Først ut er utdelingen av Nobelprisen i Litteratur, allerede i morgen klokken 13.00. Min personlige favoritt er Cormac McCarthy. Kanskje han har en sjanse nå, etter utskiftningene i komitteen? Sannsynligvis ikke. Men det er kanskje på tide med en amerikansk vinner?

På fredag skal jeg på lansering av kortfilmen og bildeboken Skylappjenta. Det er et felles arrangement som forlaget har sammen med filmselskapet. Først film i Vika, så lanseringsfest på forlaget. Regner med at det blir veldig hyggelig!
Boka bør dere definitivt ta dere en titt på, her er litt av forlagets omtale:

Skylappjenta er en gjennomillustrert bok om oppvekst, pubertet, ungdom og frigjøring fra foreldre. Den er skåret over samme lest som eventyret om Rødhette, samtidig som den er dagsaktuell og samtidskommenterende. Dette gjør den til en uvanlig utgivelse. Boken sjonglerer mellom eventyr og virkelighet, naivitet og erfaring. Skylappjenta kommer fra et liv styrt av konservative normer til en tilværelse hvor hun må stå på egne ben.

Neste uke reiser jeg til Mo i Rana for å holde bokpresentasjon sammen med "noen konkurrenter". Det er en presentasjon som holdes i flotte lokaler hos Nasjonalbiblioteket på Mo. Jeg har fått med meg Tore Rem og Sigbjørn Mostue, så jeg syns jeg stiller sterkt med et sterkt team.
Det er langt å reise for å holde 45 minutters presentasjon. Men stemningen er så god, og det kommer bokinteresserte fra store deler av Nordland. Det er også det eneste stedet hvor man kan høre høstpresentasjoner fra tre store forlag på samme kveld og en morsom arena for å kanskje sammenligne oss presentasjonsmessig? Jeg gleder meg!

Brageprisutdelingen finner sted 19. november på Gamle Losjen
- nominasjonene offentliggjøres 2. november.
I fjor var det Brageprisshow på bokmessen på Lillestrøm, men i år er arrangementet tilbake i Gamle Losjen igjen. Det er fint, for bygget har akkurat den høytidstemning som prisutdelingen fortjener. Så får jeg bare håpe at jeg er så heldig at jeg får meg en billett...

Utdelingen av Bokhandlerprisen finne også sted i november. Bokhandlerprisen er en pris som stemmes frem av alle flinke bokhandlerne fra hele landet. Alle som jobber i bokhandel har stemmerett, også de som jobber deltid. Utvalgte bokhandlere nominerer, og alle bokhandlerne stemmer så frem sin favoritt blant de nominerte.
Bok og Samfunn har akkurat nå en uhøytidelig(?) avstemning på sidene sine for å lodde stemningen. Roy Jacobsen leder akkurat nå med 47% av stemmene - Heia Roy! Høytidelig prisutdeling og deilig lunsj på Continental. Det er alltid en opplevelse å være med på dette arrangementet.

I tillegg er vi allerede i gang med å få presentert utgivelsene for våren 2010. Denne uken er det møter med alle redaksjonene på huset. De presenterer listen sin for oss som jobber med salg og markedsføring og vi i vår tur forbereder å presentere bøkene for våre kunder - bokhandlerne. Foreløpig har vi fått presentasjoner fra redaksjonene for Oversatt skjønnlitteratur, Pocket, Fakta, Kart og Barnebøker. Det er alltid veldig spennende og veldig overveldende. Enormt mye informasjon på veldig kort tid, som i sin tur forhåpentligvis skal resultere i entusiasme og gode salg.

Høsten er flott, men veldig hektisk. Da er det heldig at jeg har verdens beste og morsomste jobb. Heldige meg!

3 kommentarer:

 1. Ja, heldige deg :-), og god tur til Mo i rana! 100 mil fra oss, så blir for langt for oss å komme. Det er ingen av de store forlagene som har arrangement her helt øverst i Norge, men i mars skal det være stor litteraturfestival i Alta, og da kan dere kanskje komme? Tenk hvor morsomt det hadde vært, og det er bare 1 time og 45 minutter med fly......og så er det nordlysfestival samtidig med europas lengste hundleløp og matfestival og masse artig. Det er fylkesbiblioteket som arrangerer i samarbeid med blant annet Foreningen Norden. Det er jo lov å drømme :-)

  SvarSlett
 2. Alta hadde vært veldig morsomt! Som regel er det forfatterne våre som er heldige å bli invitert på festivaler. Tromsø er det nordligste møtet vi holder på vegne av forlaget.
  Men hvis vi får en invitasjon om å komme for å presentere bøker, så gjør vi gjerne det!

  SvarSlett
 3. Vi må få ordna en invitasjon :-)

  SvarSlett