onsdag 16. februar 2011

John Ajvide Lindqvist og Johan Harstad. På Litteraturhuset. Sammen.

Onsdag 23. februar blir det storfint forfattermøte på Litteraturhuset. Johan Harstad skal samtale med John Ajvide Lindqvist rundt temaet Skrekk på Skansen. Og det er akkurat det det blir i Ajvide Lindqvists siste bok, Lille stjerne. Skrekk på Skansen, altså. Boken kom i norsk versjon fra trykkeriet i går. Men jeg har allerede lest, grøsset, lest, blitt forferdet, lest og gispet forbløffet over denne boken. I fjor sommer. På svensk.

Jeg startet (kanskje) i feil ende med John Ajvide Lindqvist. Nyfusjonert forlag, og første møte med forfatterskapet hans ble Menneskehavn. En bok jeg slukte rått, gråt og lo meg igjennom. Ikke bare litt skremt eller overveldet heller. Veldig skremt og veldig overveldet. 
Det var bare å ta fatt på de moderne kultklassikerne, vampyrboken La den rette komme inn og zombiethrilleren Håndteringen av udøde. La den rette komme inn har også i ettertid blitt film, på ypperlig vis regissert av Thomas Alfredsson.

Ajvide Lindqvist er en forfatter som tar tak i skrekksjangerens klisjeer, blander det godt med svensk sosialdemokratisk småborgerlig hverdag og vrir noe helt nytt ut av litteraturen. Mens du blir skremt fra vettet. Hver gang. Trenger jeg å si at han er en personlig favoritt?

Lille stjerne tar for seg idoldyrking i vår tid. En usannsynlig, liten jente med absolutt gehør. Oppvokst i en kjeller. En annen jente, en klassisk outsider. Musikk. De to møtes. Tilhørighet. Massesuggesjon. Fellesskap og hva man gjør for flokken sin. Drill. Skansen.
Vel. Der har du noen ledeord i romanen som i følge svenske anmeldere er Ajvide Lindqvists aller beste. Jeg vil gå så langt som å si at den er akkurat like god som de øvrige romanene hans. Liker man Ajvide Lindqvist, så gjør man.

Med andre ord. Hvis du er i Oslo førstkommende onsdag. Kom deg på Litteraturhuset! Det er fortsatt billetter igjen til dette arrangementet. Ligger an til å bli svært interessant. Og kanskje litt skremmende?

Mer om arrangement og billetter finner du her.

5 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg veldig til dette. Lindqvist er en av mine favoritter også.
  Appropos arrangementet: vet du om det er lov å ta bilder underveis? Jeg funderer på å lage en liten sak til bloggen min.

  SvarSlett
 2. Det bør du sikkert sjekke med Litteraturhuset. Fotografering uten blitz er ofte OK. Håper vi ses der :-).

  SvarSlett
 3. Vet dere hvor privligierte dere er, Oslo-boere? ;)

  SvarSlett
 4. Yes, we do:-). Kan avsløre at vi på forlaget nå jobber med en løsning for live-streaming av våre arrangementer. Tror det kan bli skikkelig kult! Kan man ikke være tilstede så kan man allikevel være "med".

  SvarSlett
 5. Eg gleda meg også til dette, heilt til eg oppdaga at det er midt i vinterferien og at eg ikkje får til å komme likevel.

  Ja, Elin. Vi er priviligerte.

  SvarSlett