søndag 16. januar 2011

Favoritt fra hyllen #3

H i alfabetet finner vi Siri Hustvedt. Siri Hustvedt, kona til forfatteren Paul Auster, norskettet og delvis oppvokst i Norge. Hun er litt vår. På en måte.
Da jeg fikk vite at hun skal komme med ny bok i vår, tenkte jeg at det kunne være en god anledning til å fortelle om en av mine absolutte bokfavoritter.

Det jeg elsket ble utgitt på norsk i 2002 og fikk umiddelbart velfortjent oppmerksomhet. Jeg fikk boken anbefalt fra en god kollega og ble umiddelbart oppslukt.

To kunstnerfamilier følger hverandre i noen tiår i New Yorks SoHo. De bor i samme hus, men i hver sin etasje. De får hvert sitt barn på samme tidspunkt, sønnene Matt og Mark. Familiene berører hverandres kunstfelt og akademiske ambisjoner på forskjellige nivåer. Livene til disse familiene trår innom mange av de klassiske hendelsene; ekteskap, kjærlighet, pasjon, utroskap, skilsmisse. Kontakten opprettholdes uansett på forskjellige nivåer.

Skildringen av kunsten, opplevelsen av kunst og samtalene rundt kunst, er spesielt flotte passasjer. I starten av boken dreier mye seg om akkurat det. Lange samtaler. Et fargerikt persongalleri som bruker alle muligheter til å leve i kunsten.

Så skjer tragedien som skal velte disse familiene for alltid. Matt drukner under en leirskoleutflukt. Den sorg som rammer foreldrene til Matt, videreføres gjennom sorgen til Mark til Marks foreldre. Mark, den destruktive, sjarmerende, løgneren. Tyven. Personligheten til Mark er fasinerende godt beskrevet, mange av egenskapene er også der i ham som barn. Men dødsfallet til Matt styrer ham ut over kanten og setter i gang hendelser som skal ende i ulykke.

Mark blir en del av et yngre kunstnermiljø som krysser grense etter grense i sine forsøk på å utfordre og provosere det etablerte kunstmiljøet. Hustvedt beskriver en generasjon av unge med manglende sperrer. Mark tar etter hvert opp mye av handlingen i boken og dreier den inn på et definitivt mye mørkere spor. Måten han utnytter følelsene til menneskene rundt seg, til og med utnytter sorgen til mennesker, det er rått.

Boken gikk inn på meg på en helt spesiell måte. Så til de grader at jeg utsatte å lese Når du ser meg i nesten to år etter utgivelsen. Redd for å ikke ha den samme følelsen. Ingen grunn til å ikke lese den boken heller, men den tok meg heller ikke på den samme måten.

Det jeg elsket er sannsynligvis boken jeg aktivt solgte aller flest eksemplarer av i den tid jeg jobbet som bokhandler. Det er boken som kan anbefales til nesten hvem som helst, så lenge de liker gode romaner. Dramatikken, psykologien, kunsten, sorgen, smerten. Hvis du fortsatt ikke har lest den, så har du virkelig en godbit til gode.

Nå gleder jeg meg virkelig til vårens utgivelse av Hustvedt nye bok Sommeren uten menn.

13 kommentarer:

  1. Høyres interessant ut, og går inn på leselista:)

    SvarSlett
  2. Jeg vil lese den, men er så redd for all sorgen. Har lest Når du ser meg - som jeg likte veldig godt, men alle sier jo at Det jeg elsket er bedre.

    SvarSlett
  3. Den er bedre. Sorgen er tung, men mer en katalysator for hendelsene videre i boken. Les den. Absolutt!

    SvarSlett
  4. Hei!
    Liker kjempe godt dine forslag! Har ikke tid til å lese så mye men syns det er alltid interessant å "høre" om bøker. Så jeg stikker innom jevnlig :-)

    SvarSlett
  5. Hei Demie:-). Så hyggelig at du finner noe inspirerende. Takk for fine ord!

    SvarSlett
  6. Jeg har et litt "off-topic" spørsmål, men jeg er så himla nysgjerrig at jeg ikke klarer å la være å stille det.

    Om en ønsker å jobbe i forlagsbransjen, hvilke kvalifikasjoner trengs? Hvilke personlige, hvilke faglige og hvilke andre arbeidserfaringer er relevante på CV-en som jobbsøker?

    SvarSlett
  7. Jeg har også akkurat lest og blogget om Det jeg elsket og ble som deg veldig oppslukt. Utvilsomt en historie man blir gående og tenke på.

    Skal helt klart lese mer av Hustvedt, men er usikker på hvilken jeg skal fortsette med.

    SvarSlett
  8. Anna: Det er et vanskelig spørsmål, dessverre. Fantastiske variasjoner i både utdannelse og erfaring i forlagsverdenen. Det spørs også veldig hva man har lyst å gjøre i et forlag.

    Hvis man vil bli redaktør er det en forutsetning at man har god erfaring med tekst. Litteratur, Nordisk og Engelsk er typiske fag for en redaktør. Mange har også jobbet med tekst i løpet av studiene sine; skrevet for litteraturmagasiner, skrevet egne tekster, jobbet med korrekturlesing eller konsulentvirksomhet.

    Jeg jobber selv i salgs- og markedsavdelingen. Jeg har lang bransjeerfaring (bokhandel) i tillegg til markedsutdanning på BI.

    Som sagt: det er et vanskelig spørsmål. Mitt tips er å skaffe seg mest mulig erfaring innenfor feltet litteratur, mens man tar en passende utdannelse i den retning man kunne tenke seg.

    Lykke til!

    Fjord: Fortsett gjerne med Når du ser meg. Den anbefales også!

    SvarSlett
  9. Og dere! Les gjerne Fjords omtale om den samme boken: http://mbfjord.wordpress.com/
    Godt skrevet!

    SvarSlett
  10. Oi, kommer hun med ny bok til våren? Hurra! Jeg elsker Hustvedts bøker, bortsett fra Lily Dahls fortryllelse som jeg ikke likte noe særlig.

    SvarSlett
  11. Elsker denne boka! (Men leste den på engelsk) Selv om jeg opplevde den som litt vel langdryg på slutten. Men bare LITT.

    SvarSlett
  12. Bra tips....må sjekke ut om denne forfatteren; har ikke vært på mine "lister" tidligere.

    SvarSlett
  13. Jeg leste Det jeg elsket, og likte den i og for seg. Men Hustvedt fascinerer, og jeg gleder meg til å ta fatt på Når du ser meg som allerede er på plass i bokhyllen!

    SvarSlett