søndag 30. januar 2011

Leanne Shapton: Viktige kunstgjenstander...

...og personlige eiendeler fra Lenore Doolan og Harold Morris´ samling, inklusive bøker, moteklær og smykker. Lørdag 14. februar 2009, New York. Aksjonshuset Strachan & Quinn. New York. London. Toronto.

Det er den merkelige tittelen på en bok jeg fikk på pulten min en dag i forrige uke. En relativt snodig utseende bok som jeg ikke helt skjønte hva var. Litt forsiktig begynte jeg å bla i den for så å kjapt bli mildt oppslukt.

Tilsynelatende er dette en katalog over ting, postkort, klær, bøker, nips, kinobilletter og mye annet som skal selges på en auksjon. Men i det man begynner på begynnelsen og leser om tingene som skal selges, så utfolder det seg en historie om et kjærlighetsforhold. Forholdet mellom kakeskribent Lenore Doolan og reklamemannen Harold (Hal) Morris. Alt i auksjonskatalogen er levingene etter et delvis stormfullt og pasjonert forhold. Men også med klassiske levninger av typen missforståtte gaver, kjærlighetsnotater og bevis for ting som går vel og ting som ikke går særlig vel.

Jeg ble fascinert over detaljrikheten i boken og det prosjekt det må være å dokumentere noe som er ren fiksjon. Variasjonen i bilder og stæsj gir virkelig inntrykket av at dette kunne være et reelt forhold dokumentert av et par. De små innblikk vi blir gitt via brev, postkort og notater i margen på teaterprogrammer, gir også en følelse av at dette virkelig kunne ha skjedd.

Uendelig detaljerte beskrivelser av innholdet i en toalettmappe og hvor 18 av Doolans BH-er har sin opprinnelse, notatbøker, steiner og god vin. Doolans kakeskriverier, Morris jobbreiser til eksotiske og mindre eksotiske strøk. Jeg fant historien interessant og hadde til og med noen øyeblikk av "næææ!" underveis. Ferdig lest føler jeg at jeg har lest en roman om et kjærlighetsforhold. En sånn hvor man har blitt kjent med hovedpersonene og liker dem godt, til tross for alle deres svakheter og mindre hyggelige sider.

En spesiell liten perle. Litt sær. På en ytterst sjarmerende måte. Les den!

3 kommentarer:

 1. Takk for tipset, denne er notert.

  SvarSlett
 2. Fikk kjempe lyst til å kjøpe boka! Kanskje allerede i dag ;-)

  SvarSlett
 3. fruktbarhet stave

  Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformål, fruktbarhetstast ..Kontaktinformasjon
  (E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
  Ring, Viber og whatsapp +2348155425481)

  SvarSlett