mandag 3. januar 2011

Nytt bokår!

Nytt år. Tilbake på jobb på forlaget. Hverdag. I grunnen ganske fint. Det er også tiden for å vende blikket fremover og danne seg noen tanker om hva det nye året kan finne på å bringe. Bokmessig. Selvsagt.

I 2010 føler jeg ikke at jeg fikk lest så mye som jeg skulle ha ønsket. Det er selvsagt ikke mengden det kommer an på. Kvaliteten har vært høy med topper som Jonathan Franzen, Beate Grimsrud, Gaute Heivoll og sist men definitivt (!) ikke minst John Erik Riley (skriver om den litt senere i januar).

Så hva er planen og forventingen for bokåret 2011?

1. Jeg har bestemt meg for at jeg skal lese Roberto Bolaño. Dette er årets første plan. Ville detektiver er bestilt og skal leses så fort den dukker opp. 2666 får bli neste bok ut.
2. Jeg har også lyst å lese mer tegneserier i år. I dag er det et flott oppslag i Dagbladet med fokus illustrerte/grafiske romaner og tegneserieprosjekter som er oversatt til norsk. Jeg liker!
3. Jeg skal gjøre et skikkelig forsøk på å følge prosjektet Vi leser nordisk helt frem til utdelingen av Nordisk råds litteraturpris i april. Det blir spennende å se om jeg henger med helt til mål.
4. Jeg skal lese mer australsk litteratur. Det jeg forbinder med australsk litteratur er Colleen McCulloughs Tornefuglene. Neida, det er tull, selv om det var en roman jeg satte umåtelig pris på i en alder av 16. Nåtidsmeg har australske favoritter som Shaun Tan og Sonya Hartnett. Men jeg kan med fordel bli kjent med flere. I april reiser jeg og familien på langtur Down Under. Det er årsak god som noen til å lese mer av litteraturen Australia har å tilby. Først ut blir Steve Toltz.
5. Jeg skal få lest mer sakprosa. Samfunn, biografier og historie blir i grunn veldig sjelden prioritert av meg. Jeg kan med fordel lese mer av den typen bøker.
6. Savner å lese Science Fiction. Wiliam Gibson har kommet med ny bok. Den må leses. Tror kanskje jeg har brukt dette videoklippet før, men det tåler å gjentas:7. Jeg skal lese MER i 2011. Det er ikke alltid et mål å leste mest mulig, men i 2010 har jeg hatt perioder hvor det har vært tungt å lese. På tide å finne igjen den gode flyten. Foreløpig går det fint.

Hva er leseplanene dine for året?


6 kommentarer:

 1. Australia! Kult!! Har ingen leseplaner, men håper å komme over mange godbiter og få mange store leseopplevelser!

  SvarSlett
 2. Punkt 4: Anbefaler dei australsk forfattarane Merice Briffa og Tamara McKinley:)

  SvarSlett
 3. Jeg er glad for at du blir med på det nordiske. Jeg er spent selv om jeg blir lei etterhvert. Det er morsomt å lese sammen hvertfall. Tegneserier er spennende. Kunne tenke meg å lese mer av det en gang. Selv skal jeg lese mer norsk. Mer fantasy. Mer... hm...må tenke. God hverdag!

  SvarSlett
 4. Elida: takk for tips!
  Knirk og Solgunn: regner med å dele leseopplevelser med dere i år også:-).

  SvarSlett
 5. Leseplaner høres veldig strukturert og ryddig ut; disse "planene" har ofte en tendens til å bli omstrukturert....alt ettersom hva er i vinden, for å si det slik. Og innimellom "vinden" prøver jeg å repetere en del gamle klassikere..(alt fra Moby Dick, Don Quijote, Prosessen og Ulysses)..og så fortsetter "prosjektet" mitt med Marcel Proust.

  SvarSlett
 6. RandiA: Leseplaner er heldigvis sjelden skrevet i stein. Slik bør det heller ikke være. Det er en utfordring å beholde leselysten og lesegleden.
  Da må man naturlig nok lese noe man lyster og gleder seg over der og da. Ikke bare det man har bestemt seg for.

  Marcel Proust er for øvrig en forfatter jeg sparer på til senere. Syns det er fint med alle som har Proust-prosjekter gående. Det er et livsprosjekt:-).

  SvarSlett