tirsdag 5. oktober 2010

Mens vi venter på Nobelprisen i litteratur

Foto: Scanpix via Dagsavisen
På torsdag deles prisen ut. Den gjeveste av alle gjeve litteraturpriser: Nobelprisen i litteratur. Spekulasjonene og tankene rundt hvem som får prisen er i full gang.

På Twitter hadde vi en liten "samtale" rundt temaet for et par dager siden. Hvem folk tror får prisen er rimelig variabelt. De aller fleste holder selvsagt en knapp på sin favorittforfatter. Navn som Cormac McCarthy, Haruki Murakami og Joyce Carol Oates er sånne som jeg gjerne vil se som vinner prisen. 

Så har vi de som tenker strategisk. Den teorien som sannsynligvis har mest hold er at det blir en vinner fra en annen verdensdel enn Europa. At det ikke har vært noen nord- eller sør-amerikansk vinner siden 1993 er en god grunn til at mange tror at prisvinneren vil komme derfra. Altså er "mine" kandidater kanskje ikke så far out allikevel? Men navn som algerske Assia Djebar, canadiske Alice Munro eller koreanske Ko Un, kan også nevnes. I tillegg store amerikanske navn som Don Delillo, Philip Roth og Tomas Pynchon.

Jeg har nok allikevel en følelse av at det atter en gang blir en forfatter som jeg ikke har lest, og for den saks skyld aldri har hørt om. Slik som kenyanske Ngugi wa Thiong'o, som akkurat nå har gode odds hos Ladbrokes.

Du kan selv se Peter Englund komme ut gjennom akademidørene og annonsere vinneren på torsdag klokken 11.00 her. De streamer live. Fine greier!

Så. Hva er ditt tips til vinner av denne gjeve prisen?

1 kommentar:

  1. Hadde jo vært morsomt om Thomas Pynchon hadde fått prisen, siden knapt noen har sett ham i virkeligheten. (Forleggeren hans har forhåpentligvis fått et glimt av ham.)

    SvarSlett