søndag 1. november 2009

Enda fler vampyrbøker

Så var jeg igang igjen. Enda en runde med vampyrbøker.
Denne gangen har jeg kommet meg igang med varmpyrbøkene til P.C. & Kristin Cast (mor og datter, faktisk). Serien heter House of Night, noe som refererer til vampyrgymnaset ved samme navn. Første bok ut: Marked. Jeg er nå i full gang med bok nummer to, Betrayed.

Hovedpersonen i denne serien er Zoey Redbird. En helt vanlig 16 år gammel jente som opplever å bli "merket". I denne serien er det nemlig slik at de som skal bli vampyrer opplever å bli merket med noe som ligner på en måneskivetatovering i pannen. Når dette skjer må de raskest mulig henvende seg til en skole som kan forberede dem på å bli vampyrer, en forvandling som tar 4 år. Hvis de ikke oppsøker skolen og får hjelp, så vil kroppen avvise forvandlingen og man vil dø. I følge vitenskapen i boken er vampyrisme noe som oppstår hos noen utvalgte i tenårene, utløst av hormoner.

Vel. Alle bøker av denne typen må ha en forklaring på hva og hvordan. I denne varmpyrverdenen er det et åndelig aspekt ved at man tilber gudinnen Nyx, natten. Mengder av mytologi gjennom tidene knyttes også opp mot vampyrismen. Det er en tydelig feministisk vri i disse bøkene, noe jeg mener er et pluss. Samtidig som bøkene er kritiske til religioners undertrykking av individer.

Det oppleves som ganske spennende i det Zoey må prøve å komme seg til House of Night, til tross for at hennes mor og usannsynlig usympatiske stefar ikke ønsker det. Hun får god hjelp av en nydelig cherokee-Bestemor og ender selvsagt opp på skolen.
Her er det klassisk high-schoolsetting som gjelder. De kule, de nerdete, de innmari kjekke guttene, de usympatiske jentene og, til en forandringen, hel forsamling med überåndelige og vakre vampyrlærere.

Dette er definitivt ungdomsbøker! Til forskjell fra bøkene om Sookie Stackhouse, som jeg mener er bøker for voksne. Språket bøkene er svært ungdommelig - såvidt jeg kan bedømme - og temaene er typiske problemstillinger for ungdommer. Dette er bøker som passer ypperlig for de som har lest og likt Twilight. Absolutt underholdende, men Sookie er fortsatt min favoritt!

10 kommentarer:

 1. Jeg må lese Sookie!

  SvarSlett
 2. Denne så jeg på Outland for litt siden og syntes den virket morsom, men var usikker på om den ville bli for mye av en tenåringsbok for meg (jeg elsker Sookie-bøkene, men er ikke spesielt begeistret for Twilight). Men nå har en venninne kjøpt "Marked", så da tenker jeg lese den så fort hun er ferdig. Håper det blir gøy :)

  SvarSlett
 3. Nå har jeg lest 3 av bøkene. Syns det var litt vel teenage til å begynne med, men må si at det tar seg opp fra bok nummer 2. Strekkleste bok nummer 3 i går og vurderer sterkt å forlate sykesenga for å få tak i fler.

  Sookie er fortsatt best, men det er ikke ille dette heller!

  SvarSlett
 4. Vampire Academy bøkene er mye bedre enn Sookie Stackhouse bøkene! :)

  SvarSlett
 5. nå har jeg lest alle bøkene i sommer og må si at de er utrolig bra.. Men man kan bli litt(les:veldig) irritert på Zoe som ikke klarer å legge to og to sammen for å komme frem til problemene sine eller hvem som er badguyen.. Du skjønner hva som kommer til å skje, men Zoe vandrer rundt som en hjelpesløs sau... Hva hadde Zoe gjort uten vennene sine på house of night..? :P

  SvarSlett
 6. hihi, sant det, men det er jo sånn at det skal være masse drama greier. det er jo det som gjør det hele så spennende!

  btw, jeg bare digger the house of night. den er så mye bedre på engelsk enn norsk. jeg ser virkelig opp til Zo for at hun er så sterk og stoler så mye på nyx som hun gjør, kan ikke annet enn å like henne <33

  SvarSlett
 7. Heihei.. Har ikke lest noen av de bøkene det i hovedsak snakkes om her.. Men ser det står litt om true blood bøkene :) Har lest de 9 første på norsk, så lurer derfor på om du eller noen andre som er innom her kanskje vet når den 10. kommer ut på norsk ? Er nok ikke værdens beste i engelsk og er usikker (i og med at jeg leste de 9 føste på norsk) på om jeg kommer til å "henge med" om jeg begynner på engelsk..

  SvarSlett
 8. BTW, om du er glad i vampyrbøker og vil lese litt mer "thriller-vampyr" så kan jeg anbefale TRUSSELEN av Guillermo Del Toro, det er vel også egentlig en triologi :)

  SvarSlett
 9. Jeg har lest den seieren der! UTROLIG BRA!
  jeg har bare lest de som har kommet ut på norsk, borsett fra de to siste for jeg har blitt avhengi av en ny vampyr serie:)
  Men dere bør lese dem!

  SvarSlett