søndag 6. september 2009

Lyrans läsenkät, litt svensk folkens...

Jeg syns Lyrans Läsenkät var interessant denne uken. Den fikk meg til å tenke over lesingen min og noen av grunnene til at jeg leser. Jeg regner med at de fleste takler blandingen av svensk og norsk:-). Her er mine svar:

1. Hur såg "lässituationen" ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?
Jeg kommer fra en typisk arbeiderklassefamilie. Det som fantes av bøker hjemme hos oss var stort sett lettere romaner. Besteforeldrene mine var derimot beleste, selv om ingen av dem hadde særlig skolegang. Bestefar lærte meg tidlig at man kunne lese seg til det meste og spørsmål ble ofte besvart ved at vi slo opp i Store Norske Leksikon og fikk definert svarene med begrunnelser derfra. Bestemor leste ofte høyt for meg når jeg var på besøk der. Mitt Skattkammer var godt lest og brukt over flere generasjoner.
Til tross for at min mor aldri leste noe særlig for oss så prioriterte hun allikevel å kjøpe bøker. Jeg var medlem av flere bokklubber i min oppvekst og tror at det har vært viktig for hvordan jeg utviklet meg som leser.

2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
Bestemor var et forebilde. Jeg hadde også flere lærere som lagte aktiviteter rundt lesing. Dette bidro til å få meg inn på biblioteket som i sin tur foret meg rett inn i slukealderen.

3. Fanns det tillgång till andra former av "berättande" i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?
Atter en gang Bestemor som leste høyt. Jeg husker også noen teaterforestillinger i regi av skolen.

4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
Jeg var litt sen med å lære meg å lese. Dette hadde nok noe å gjøre med at jeg var definitivt yngst i klassen og kanskje ikke helt klar for skolen da jeg begynte? Men etter at lesekoden ble knekket så ble jeg raskt oppslukt av bøker. Jeg hadde allerede en livlig fantasi. Når jeg leste bøker forsvant jeg inn i en egen verden og ble helt oppslukt. Jeg tror også at jeg brukte lesingen som en unskyldning til å slippe å leke ute, noe jeg ikke var særlig begeistret for.

5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
Min innstilling er at lesingen gjør livet rikere på mange måter. Det spiller ingen rolle hva man leser, det viktige er AT man leser. Jeg anser ikke meg selv å være intellektuell, selv om jeg anser meg selv å være belest. Jeg elsker å snakke om litteratur av alle typer og er absolutt ikke snobbete når det kommer til hva folk leser.

6. Vad har du lärt dig av att läsa?
Jeg tror at man først og fremst utvikler måten å se saker på flere måter samtidig. At man lærer noe av alt man leser på forskjellige måter. Alt fra psykologi til geografi og rettskriving(?). Jeg har en tendens til å lagre mengder av tilsynelatende uviktig informasjon i hodet. Litt selvlært på mange felter føler jeg meg allikevel. Og man finner alltid et tema å snakke med folk om hvis man har lesingen til felles!

7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Å tenke at jeg ikke skal lese gjør at jeg ser for meg et stort vakum i tilværelsen. Vil ikke helt tenke tanken. Men jeg regner med at det hadde blitt (enda) mer film og musikk. Kanskje jeg ville ha fortsatt med å tegne og male også.

Svara gärna i egen blogg och lämna länk här, glömde jag att skriva!

1 kommentar:

  1. Det låter som om din Bestemor varit viktig för din läsning. Fint formulerat om att lära sig se saker på olika sätt samtidigt.

    SvarSlett