søndag 14. november 2010

Framsnakking

Jeg er fan av framsnakking. Det er mye mer morsomt å snakke hverandre bedre enn å snakke bak ryggen på folk. Da blir jeg selvsagt smigret når folk framsnakker meg:-). Selv om det er flust av forskjellige blogawards og hyggelige små premier vi kan dele med hverandre, så er det alltid hyggelig å få en slik.

Lena på bloggen Les mye har tildelt meg en hyggelig award som heter Cherry on Top award - for beautiful blogs with that little bit extra. Tusen takk for det, Lena!


Med disse prisene følger det som regel en forpliktelse av en eller annen type. Så også denne.
Om denne prisen heter det slik:

1. Takk den du fikk prisen av.

2. Kopier prismerket til bloggen din.

3. Fortell om tre forfattere du regner blant dine favoritter, og nevn en favorittbok per forfatter.

4. Send prisen videre til 5 mottagere som du føler fortjener den.

Punkt nummer 1 har jeg allerede tatt meg av. Punkt 2 ser dere øverst i bloggen. Videre til punkt 3 og 4 som selvsagt er av den mer interessante typen.

Mine anbefalinger. Dette blir akkurat her og nå anbefalinger. Det er helt umulig å begrense seg til tre favorittforfattere. Men altså, her og nå, anbefaler jeg:

Siri Hustvedt: Det jeg elsket. Er og forblir en av mine absolutte favorittforfattere. Det jeg elsket er min favoritt av henne.

Jonathan Franzen: Korrigeringer. Rett og slett fordi jeg har mast så mye om Frihet det siste halve året. På tide å også poengtere at hvis du ikke har lest Korrigeringer, så burde du gjøre det NÅ!

Gabriel Garcia Marquez: Hundre års ensomhet. Du bør kjøpe deg en billett til sentral-Amerika. Ta en skranglete buss til et øde sted ved et hav. Finn en billig hytte med tilhørende hengekøye. Bli der og les denne boka. Det er kanskje den dyreste anbefalingen min, men det er definitivt verdt det.

Så var det å velge de fem bloggerne som fortjener ekstra mye å framsnakkes. Velfortjent skryt og all oppmerksomhet går til følgende:

Solgunn - fordi hun er så sprek, sprelsk og dyktig!
Knirk - fordi hun alltid skriver fint og var så hyggelig å anbefale meg til P2.
Kommafeil - litt nyere for meg. Vågal og interessant. Liker!
Virrvarr - godt å bli kjent med IRL. Anbefales!
Siste anbefaling går til Bjerkestrands Hjørne av verden - da jeg tror han trenger litt pepp til å skrive nye innlegg:-).

Jeg lar det være helt opp til hver enkelt om de har lyst å ta dette videre til sin blogg. Slike awards tenderer ofte til å ta av etter modell av kjedebrev, og det kan føles litt press å følge dem opp. For ikke å snakke om at selve award-bildene alltid er super-sukker-søte og aldri helt den stilen jeg går for. Uansett: dere fortjener skryt og oppmerksomhet!

Takk for i kveld!

12 kommentarer:

 1. Tusen takk, kjenner jeg ble skikkelig glad :-)

  SvarSlett
 2. Fant bloggen din etter å etter å ha lest saken http://www.nrk.no/nyheter/kultur/litteratur/1.7353262 og rota litt rundt på de forskjellige bloggene. Fin blogg!

  Samtidig som du er den som kanskje har det mest spekulative utgangspunktet for en slik blogg, er du den som forteller minst om deg selv. Med tanke på at du jobber i et forlag, er du objektiv nå velger bøker å lese og anmelder dem?

  SvarSlett
 3. Solgunn: Velfortjent!

  Anonym: Jeg foreslår at du leser mine tanker om Bokblogging i saken under denne. Der vil du finne svaret på spørsmålet ditt:-).

  SvarSlett
 4. Hei, jeg hørte også med interesse på P2 innslaget om blogging. Jeg tenker at det må være vanskelig for deg at du prinsipielt ikke skal være kritisk til det du leser - eller: at du ikke vil kritisere andre forlags bøker. Hvordan løser du det? Blogger du ikke om bøker du ikke liker? Hadde vært spennende med et blogginnlegg der du skriver litt om disse tingene.
  Det er ofte vanskelig å være kritisk - spesielt med bøker som man vet at "alle andre" liker, jeg har det sånn med Frihet, som du anbefaler. Jeg var ikke så begeistret som det du er for den boken. I P2 reportasjen snakket dere om "troverdighet" i forhold til at bloggleserne må oppleve at kritikkene ikke er helt på siden - at ikke gode bøker blir slaktet, etter som det vil føre til at leserne ikke helt kan forholde seg til bloggere som skriver på tvers i for stor grad. Men hvis vi snur det på hodet vil kun positive kritikker virke på samme måten. Hva tenker du om dette?
  J

  SvarSlett
 5. Hei Janke:-).
  Akkurat som jeg snakket om på radioen så er denne bloggen helt og fullt meg. Private meg. Men jeg har også en lojalitet ovenfor både forlaget jeg jobber for og konkurrerende forlag.

  Jeg er åpen om hva jeg leser. Jeg blogger ikke om alt jeg leser, men velger å blogge om de bøkene som jeg personlig syns er gode. Det betyr ikke at jeg blogger om alt jeg syns er bra. Men det betyr at jeg personlig står inne for de bøkene jeg blogger om.

  Jeg leste innlegget ditt om Franzen og syns det var et godt innlegg. Franzen for meg er STOR og har vært det siden Korrigeringer. Det er noe av det jeg liker med blogger - å høre forskjellige meninger om litteratur.
  For min del blir det heller slik at jeg kan være kritisk eller i debattmodus når det kommer til bransjen generelt. Der har jeg en litt annen rolle.

  Det er vanskelig, ja. Jeg har også tidligere nevnt at jeg finner at jeg blogger på en knivsegg og at det jeg kan tape er egen troverdighet.
  Men som jeg også har sagt tidligere - jobben min er en stor del av bloggen.

  Siden dette er min personlige blogg som jeg ikke får betaling for å blogge på, så syns jeg det blir feil å legge ut fullt navn og bilde. Jeg omtaler også Cappelen Damm som Forlaget, da det ellers ville bli mye Cappelen Damm på sidene. Som oftest er det ikke viktig hvilket forlag jeg jobber for. Men man skal ikke mer enn en kjapp tur på Google for å finne ut hvor jeg jobber.

  Profilen min på Twitter er også mye mer "åpen", selv om jeg også der bruker aliaset Bokdama.

  Jeg er glad for at det er så mange som leser bloggen min og håper at det skal være mulig å være en god blogger også på grunn av den jobben jeg har. Eller?

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Bli skikkelig glad for boktips. Jeg skal til Sør-Amerika på nyåret og har allerede bestemt meg for å ta med Garcia Marquez. Nå ble jeg enda sikrer på valget.

  Også flott med oppfordring til Bjerkestrand. Han er en flott fyr jeg kjenner personlig. Han har rå på gode boktips og jeg har aldri fått et dårlig råd av han så langt. Han er verdt å høre på :)

  SvarSlett
 8. Jeg synes du klarer balansen mellom rollene dine imponerende godt! Du har ikke mistet noen troverdighet hos meg i det hele tatt! Jeg sitter i utlandet og får ikke hørt radio, men gratulerer med programmet - har hørt bare positive ting om innsatsen deres :)

  (og sånn forresten, jeg har fremsnakket deg litt, jeg også. Vel fortjent!)

  SvarSlett
 9. Elsker den boka av Siri Hustvedt. Leste den på engelsk da.

  SvarSlett
 10. Takk skal du ha, Anette. Så først nå at du hadde framsnakket meg. Wow. Hyggelig. Og ja, nå trengte jeg et løft, for det har vært litt stille. Gikk nok litt "inn i meg selv" i forkant av opptredenen på lørdag. Men det gikk bra og jammen fikk jeg ikke framsnakket deg litt der også.

  Og Helene: Sjelden jeg rødmer, men nå er det like før :)

  SvarSlett