torsdag 30. juli 2009

Sommerlesing så langt

Uten internett og duganes TV så blir det fantastisk god tid til å lese. Deilig!
Jeg kan rapportere følgende etter 1 uke utenfor allfarvei:

Henning Mankell: Kinesen (lest på svensk, men tilgjengelig på norsk i pocket).
Spennende anslag. 19 mennesker blir funnet brutalt og blodig avrettet i en liten landsby i Nord-Sverige. Hva er bakgrunnen for en slik massaker? Det er nødt å være galskap! Eller? Bigitta Roslin, dommer i Helsingborg, oppdager at hun er i familie med noen av ofrene. Av nysgjerrighet reiser hun opp til lille Hesjövallen for å finne ut mer om hva som har skjedd.
Det er akkurat her det sporer av. Det er FOR usannsynlig! Det aller meste er usannsynlig og rett og slett for tilfeldig! Kinesisk politikk, Amerikansk historie, økonomiske interesser i Afrika. Alt får plass i denne krimen. Noen av "faktaene" er veldig interessante, men for meg blir det for søkt. 580 sider senere er det bare å fastslå at dette langt ifra er i nærheten av å være en av Mankells beste. Jeg vet at det er plenty av anmeldere som er uenig med meg, så det kan hende at jeg er litt vrang. men akkurat denne boken fungerte ikke for meg.
Jeg gleder meg dog til vi i følge ryktene få følge Wallander atter en gang i høst!

Per-Olov Enquist: Ett annat liv (på svensk. Denne finnes også i norsk utgave)
Jeg må bare begynne med følelsen når jeg var ferdig: WOW! Dette er selvbiografien om forfatteren som ble født i Hjoggböle, et lite bondesamfunn i Nord-Sverige i 1934, og vokser opp til å bli en av de store navnene innen litteratur og dramatikk i Sverige og for den saks skyld resten av verden. Måten han trekker meg gjennom sin historie, sin barndom, ungdom og sitt liv som voksen etablert forfatter. Ærligheten som aldrig blir sentimental. Drømmer, romanfigurer og barnefantasier blandes sammen med det som oppleves som reelle fakta. Noen deler av fortellingen får vi med oss uten at det noen gang virkelig nevnes. En setning her, en setning der. Språket. Det akademiske blandet med dialekten fra Västerbotten.
Dette er sannsynligvis den beste biografien jeg har lest. Boken vant Augustpriset i 2008.
Anbefales varmt!!

Nå er jeg igang med Mo Hayders bok Tokyo. Liker den foreløpig veldig godt. Hadde det ikke vært for den sinnsykt lille skriften i den svenske pocketutgaven! Veldig frustrerende...

5 kommentarer:

  1. Kineseren var en meget positiv overraskelse for meg, som du venter jeg spent på en ny Wallander-historie.

    SvarSlett
  2. Har prøvd å lese en del krim i sommer, men må si jeg er ganske så skuffa over nivået. Dårlig språk, og oppstylta usannsynlige plott. Mo Hayders tre første (Birdman, The Treatment, Tokyo) er hederlige unntak. Må også anbefale alt av Dennis Lehane når vi er inne på sjangeren. Hvis du ikke har lest Shutter Island av mannen (no: De Gales Øy, Cappelen Damm), så pass på å les den før storfilmen kommer i oktober.

    SvarSlett
  3. Jeg håper virkelig at den nye Wallander innfrir. Har alltid satt stor pris på Mankell. Men det er klart at opplevelsene alltid er subjektive?

    Mo Hayders Tokyo er derimot foreløpig storartet! Det er mysterium/thriller/krim med mange dybder. Og ikke minst godt språk! Har 100 sider igjen. SVÆRT spennende!

    SvarSlett
  4. Enquist har jeg veldig lyst til å lese.
    Jeg har også lyst til å lese det han har skrevet. Hvilken rekkefølge tror du?

    SvarSlett
  5. Bøkene han har skrevet i nyere tid er absolutt "lettere" enn hans første produskjon. Livlegens besøk er veldig god. Det er også Lewis reise. Blanche og Marie har jeg ikke lest. Jeg har heller ikke lest Kaptein Nemos bibliotek, men fikk veldig lyst til det etter å ha lest biografien.
    Det kan sikkert være lurt å begynne med biografien. Da får man mange fine føringer til hans forhold til sine egne bøker.

    SvarSlett