søndag 26. september 2010

Shaun Tan. En favoritt.

Jeg har siden jeg var barn vært glad i tegneserier. Som ungdom og voksen har denne interessen vært med meg, og jeg begeistres lett av gode fortellinger i illustrert form. I bokhyllen min finner man Sandman, Batman og Legenden om Sally Jones side om side med romanene, krimene og dokumentarene.

En forfatter som har tatt meg med storm er australske Shaun Tan. Etter sigende er han barnebokforfatter. Må eventuelt være spesielt for sånne barn som meg da. Snart 36 og like ellevilt begeistret for fine tegninger og corny fortellinger. Slikt får mitt hjerte til å banke heftig!

Jeg oppdaget ham i det den norske utgaven av Tales from Outer Suburbia; Fortellinger fra ytre Utkant. En finfin liten sak som selvsagt solgte noen hundre eksemplarer i Norge. Kanskje mest av alt fordi en bokhandler alltid ender opp med den håpløse utgaven av å plassere noe som i følge "vaskeseddelen" er en barnebok, men som selvsagt ikke passer inn i den A4-forventningen mange har i forhold til hva en barnebok er. Så står man altså der med en perle av en bok, som i mangel på andre plasser å putte den, ender opp enkeltvis alfabetisert på T i hylla med alle de andre bildebøkene i barnebokavdelingen. Og den dagen noen skulle finne på å spørre, så finnes den som regel der.


Så la meg her og nå slå fast: La oss lage en varegruppe som heter ILLUSTRERT FOR VOKSNE, slik at bøker som dette når sitt publikum. Det vil si, sånne som meg, som ellers ender opp med å kjøpe perlene på engelsk hos Tronsmo. Sett dem i voksenavdelingen. Gjerne ved siden av pocketbøkene. Det er ofte der vi liker oss. Sånne som meg, altså.

Det var en digresjon, om enn en litt viktig en. For på forsiden av Fortellinger fra ytre Utkant står følgende sitat fra Publishers Weekly: "De færreste vil være uberørt av dette tidløse kunststykket". True, true! Med moderne små eventyr med titler som  Varsler skremmer ikke, Bestefars historie og Den nattlige skilpadderedningen, illustrert med noen fantastiske kunstverk i pastell, kull og blyant, så er det fort gjort å la seg oppslukes noen timer.

I år kom bok nummer to ut på norsk. Det røde treet. Akkurat like magisk, men med illustrasjonene som bærende driver i fortellingen. Om sånne dager hvor alt virker litt håpløst. Men i sluttenden så er livet ganske fint allikevel. Litt overraskende og nydelig.

Fint når man finner sånne fantastiske multitalenter slik som Shaun Tan. Han er også etter nesten ti år ferdig med kortfilmen The Lost Thing, som vant pris på Annency International Animation Festival. Dette fikk jeg tips om på Ine Marits blogg - som også er vel verdt å sjekke ut!

Se denne traileren, så får dere litt følelsen med Tans illustrasjoner:Håper at dere også tar dere tid til å lese de nydelige bøkene hans!

2 kommentarer:

  1. Bøkene hans er helt fantastiske!!
    Jeg ble helt trollbundet første gang jeg åpnet Tales from Outer Suburia. Nå står det to fine, engelske utgaver i bokhylla mi & flere er det plass til.

    SvarSlett
  2. Takk for tipset! Jeg gikk rett til bibsys og fant frem til bøkene, gleder meg til å lese dem!

    SvarSlett