søndag 21. mars 2010

De aller beste og de aller verste

Beate har spør bokbloggerne i sfæren om å fortelle hvilke bøker vi syns er det aller beste. I samme slengen kommer Elin med utfordringen om å fortelle hvilke vi syns er de fem aller dårligste bøkene?

For en umulig oppgave! Begge deler er variasjoner, skalaer og humøravhengig. Det varierer med dagsformen. Med geografisk plassering, med antall timer jeg har sovet i døgnet og med månefasene. Noen ganger kan en helt elendig bok være midt i blinken. Andre ganger er ikke konsentrasjonen på plass til å lese flott litteratur. Ordene i bøkene virker noen dager svulstige og påtatte, mens andre dager kan noe suppesukkersøtt virke uendelig romantisk.

Et eksempel på dette er  P.S. I love you av  Cecelia Ahern. Den ble for noen år siden strekklest. Tårer trillet, hjertet svulmet over av sorg og medfølelse til denne litt triste men veldig suppesøte historien. Noen dager senere oppdaget jeg at jeg var gravid... Tilfeldig? Neppe.

Det største problemet mitt er kanskje at de gangene jeg virkelig ikke liker en bok, så leser jeg den heller ikke ferdig. Jeg har en 100-sidersregel som jeg som oftest holder meg til. Hvis boken er en kamp etter 100 sider, så legger jeg den som regel bort. Nå skal det sies at Spis Elsk Lev varte i eksakt 38 sider, før jeg la den fra meg på et bord på flyplassen i Mosjøen (håper at den ble adoptert av en snillere eier enn meg selv). Kan jeg da si at det var en dårlig bok? Det er bare det at noen bøker passer for meg, noen bøker bør ha et annet hjem.

Så, basert på en snødag (og søndag) i mars, med passe mye søvn, to lykkelige barn på loftet og en kanne med nypresset kaffe, så ser listen min slik ut:

De aller beste bøkene:

1.  Siri Hustvedt: Det jeg elsket
2. Gabriel Garcia Marquez: Hundre års ensomhet
3. Cormac McCarthy: Veien
4. J.D. Salinger: Catcher in the Rye
5. George Orwell: 1984

De aller dårligste - basert kun på bøker jeg leste ferdig:

1. Mads Larsen: Pornopung (jeeez!)
2. Jean M. Auel: Klippehulens folk (skuffet! For mye og alt for sent.)
3. Paolo Coelho: Alkymisten (ikke noe for meg...)
4. Elizabeth Wurtzel: Prosac Nation (Gjesp!)
5. Dan Brown: Den digitale festning (uengasjerende og ekstremt dårlig språklig)

Jeg følger spent med på fortsettelsen...

1 kommentar:

  1. Godt sagt! Hehe, er helt enig. Hva som gjør en bok god og dårlig avhenger mye av dagsformen og omstendighetene rundt. Som jeg skrev til Elin; en bok man blir tvunget til å lese på skolen (klassikere fra de 4store) kan fort havne på værstinglisten din pga det er tvang, men om man hadde lest dem frivillig ville man nok hatt et annet syn på dem.

    Tror jeg skal adoptere den 100sidersregelen din, jeg kjempet meg nemlig gjennom "spis.elsk.lev" og holdt på å "omkomme" flere ganger. Ikke en bok som passet meg ihvertfall ;)

    SvarSlett