lørdag 30. mai 2009

Enda mer om litteraturfestivalen

Hjemme igjen etter noen ekstremt hektiske, men flotte dager og netter på Lillehammer. Sommer på sitt beste de siste to dagene! Mjøsa har ligget blikk og det har ikke vært en sky på himmelen. Da er det en fryd a vandre rundt fra scene til scene for å oppleve spennende foredrag og gode forfattere.

Dagen i går startet vi med å se den irske ungdomsbokforfatteren Darren Shan. Han er mannen bak Sagaen om Darren Shan, en svært populær vampyrserie. De tre første bøkene i denne serien er for øvrig under filmatisering akkurat nå: Cirque du Freak. Darren skriver nå en serie horrorbøker som heter Demonata - skikkelig blodige, voldelige og skumle bøker! Arrangementet vi gikk på var egentlig et skolearrangement, hele kinoen var fylt opp av 7-klassinger. Det kunne lett ha vært en kaotisk seanse, men ble absolutt ikke det. Disse 7-klassingene var helt åpenbart blodfans av bøkene til Darren. De stilte opp på å lese opp fra bøkene på scenen og stilte masse spørsmål - på engelsk! Det var morsomt å se at de var så opptatt av bøkene og at de likte dem svært godt. Darren Shan er åpenbart en stor kjendis innen sin genre. Jeg kan også avsløre at han er en fantastisk sympatisk fyr!

Etter det var det hyggelig lunsj i parken med Per Petterson. Han leste fra sin siste bok Jeg forbanner tidens elv. Scenen i parken, i deilig sommervær, er bare superhyggelig!

Banken hadde Lars Ove Seljestad hadde laget et opplegg rundt det norrøne og ønsket om å løfte det norrøne inn i en moderne kontekst. Han hadde med seg forfatterne Cornelius Jakhelln og Erlend O. Nødtvedt og en ung kvinne på fiolin. Arrangementet var lagt opp slik at forfatterne leste på omgang, noen ganger med musikk, noen ganger uten og noen ganger med musikk som mellomspill. Spesielt Nødtvedt var en STOR opplevelse på scenen. Han har en metode og et språk som gjør enormt inntrykk. Jeg skal tusle meg ned på Norli i morgen den dag og kjøpe hans diktsamling Harudes.

Stereo på Bingoen hadde besøk av forfatterne Levi Henriksen, Hans Petter Blad og Ylva Karlsson. Det var relativt greie opplesninger, men hadde ikke noe ekstra ved seg. Madeleine Cederström var konferansier.

Banknatt var hektisk, hyggelig og det ble atter en gang sent. Så sent at jeg fikk skylden for at en en viss irsk forfatter var i dårlig form i dag. Men den samme irske forfatteren var tross alt veldig blid og fornøyd, så jeg regner ikke med at han tok det særlig hardt.

I dag har jeg sittet lenge på den veldig gode kaffebaren One hand clapping i Storgata - få med dere iskaffen der hvis dere har veiene forbi. Deilig avslappende timer med aviser og bok.

Lunsj i parken var i dag med sjeldent godt besøk - Ingvar Ambjørnsen. Han bor i Hamburg og holder svært sjelden opplesninger i Norge. Ingvar leste fra sin kommende bok Opp Oridongo (kommer ut i september). Opplesningen var så bra at han faktisk fikk applaus under selve opplesningen. Hele parken var full av folk som helt åpenbart satte pris på å se Ingvar live.

Siste stopp i dag var Cornelius Jakhellns foredrag om bandet Ulver. Cornelius la opp til en tenkt reise som brakte oss gjennom Ulvers musikk fra start til nåtid. Jeg må innrømme at jeg fikk svært lyst til å oppleve bandet live etter å ha hørt foredraget, men tiden var inne for å dra hjem.

Togturen tilbake til Oslo var tenkt som lesetur. Men gode kollegaer sørget for en svært underholdende ferd sørover, boken fikk ligge i fred.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar