søndag 26. april 2009

Sookie Stackhouse - første bok utlest

Da er jeg ferdig med første bok i serien om Sookie Stackhouse: Dead until dark. Forfatteren Charlaine Harris har gjort en god jobb med å lage et plot som kan holde i mange bøker.

Vi befinner oss i sørlige USA, ikke så langt fra New Orelans, i en liten by som heter Bon Temps. Sookie Stackhouse er en ung og pen servitrise med et aldri så lite "handicap" - hun kan lese andres tanker. Dette er til tider svært slitsomt, da hun bruker mye tid på å stenge ute alt "bla bla bla" av hodet sitt.
I bokserien er det slik at vampyrene har "kommet ut av kisten" og er nå en del av verden på lik linje med andre. Den offisielle versjonen sier at vampyrisme kommer av et virus som gjør at vampyrer er allergiske mot sollys, sølv og hvitløk... Man kan se mye av de samme holdningene til vampyrer som gjennom tidene har vært forbeholdt svarte, homofile og andre diskriminerte grupper.

Sookie har aldri datet noe særlig, det fungerer dårlig når hun til enhver tid kan lese tankene til den hun er på date med - det er ikke alt man vil vite på forhånd! Når vampyren Bill dukker opp i baren hvor hun jobber blir det en umiddelbar kontakt mellom de to. Ikke minst fordi Sookie ikke kan lese tankene hans. Men forhold mellom vampyrer og mennesker er selvsagt ikke særlig lettvint. Om enn svært erotisk...

For å lage en roman ut av dette så bør det gjerne være noe handling utenom. Flere unge kvinner i Bon Temps blir drept. De har alle merker etter å ha blitt bitt av vampyrer, men de er kvalt. Det er stort sett kvinner med tvilsomt rykte som er ofre. Sookies bror Jason blir raskt misstenkt i saken og Sookie prøver å bruke evnene sine til å renvaske ham.

Jeg hadde på forhånd blitt advart mot det enkle språket i bøkene, men må si at jeg ble positivt overrasket. Dette er ikke høykultur - laaangt derifra - men blir troverdig i forhold til at Sookie tross alt er en enkel og ikke særlig utdannet kvinne. Det er også morsomt med de referansene til andre vampyrbøker, film og subkulturer forfatteren legger inn.

Bøkene om Sookie Stackhouse har nå blitt TV-serie, produsert av HBO under navnet True Blood. Det er folkene bak serien Six feet Under som står bak. TV-serien er også svært underholdende, men den er ikke akkurat barnevennlig!

2 kommentarer:

  1. Så den er å anbefale eller? Ble litt gira på denne. Bør jeg lese den?

    SvarSlett
  2. FINNES DE PÅ NORSK ELLER???

    SvarSlett