fredag 29. mai 2009

Liten rapport fra Litteraturfestivalen

Første dag på Lillehammer ble unnagjort med interessant bransjeseminar, forfattermøte med Sonya Hartnett, litteraturquiz på Banken og mange, mange glass vin. En veldig fin dag ble det! Det er en festival som er preget av en bransje (forfattere, forleggere og bokhandlere) som er veldig enige om det meste og gode venner. Det er ikke alltid det er slik. Nye abonnementsordninger sørger nå for at utvalget av alle typer litteratur i bokhandelen er bredere enn noensinne. Sånt blir det blide forfattere av!
I tillegg er festivalens snakkis digitaliseringen av bokbransjen. E-bøker kommer og det kommer NÅ. Bransjen har ennå ikke blitt enige om en standard, men det jobbes på spreng. I tillegg er det politiske vedtak som momsfritak og fastpris som ennå ikke er behandlet. Hvordan skal åndsverk beskyttes i den nye digitale virkeligheten? Fildeling vil kunne ramme bransjen hardt. Samtidig må det ikke bli for vanskelig å kjøpe e-bøker.

Den australske ungdomsbokforfatteren Sonya Hartnett fikk Astrid Lindgrens memorial award i 2008. Hun skriver ungdomsbøker som føles som et slag i magen. Det er tøffe temaer i et stramt språk. Jeg leste hennes bok Hundene sover tidligere i vår og er nå igang med hennes nye bok, Sommerfugl. Sonya Hartnett er en forfatter som virkelig lever for bøkene sine. Hun sier at hun sliter seg igjennom hver eneste bok hun skriver og kaller inspirasjonen sin for "the Book Monster". Hun har også uttalt at kvinner med barn aldri kan bli virkelig store forfattere. Barn krever for mye oppmerksomhet og det blir det i følge Hartnett ikke stor kunst av. Det er kontroversiellt. Men jeg kan tross alt som småbarnsmor forstå henne på et vis. Det var spennende å høre henne samtale med forfatteren Hilde Hagerup, som blant annet spurte henne om akkurat det utsagnet. Samtalen handlet mye om skriveprosessen, livet som forfatter og ofre man gjør for kunsten. Det var et svært godt inslag! Bøkene til Hartnett er svært gode og jeg anbefaler dem varmt.

Litteraturquizen gikk av stabelen på Banken, torsdag kveld. Det var tett mellom kulturpersonlighetene i salen. Helt åpenbart at det var real kamp lagene imellom, om enn vennligsinnet sådan. Laget 16-07-41, ledet av Dag Solstad, gikk atter en gang av med seieren. Vigdis Hjorth avsluttet seansen i kjent stil med en tale fra scenen. "Hvorfor handler ikke mer om kvinner i overgangsalderen!?" - Vigdis taler er alltid en opplevelse å få med seg.

Det var en hyggelig dag, kveld og natt. Det ble sent. I dag er det strålende sol og deilig stemning atter en gang. Har allerede fått med meg Darren Shan i kinoen og Per Petterson i parken. Øyeblikkelig er det tid for Flamme i parken, så jeg må løpe...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar